Νιαζί για μεταναστευτικό: «Θεωρίες συνωμοσίας» τα περί οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας

Νιαζί για μεταναστευτικό: «Θεωρίες συνωμοσίας» τα περί οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας

Η καλύτερη στήριξη λοιπόν στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλη από την υποδοχή αριθμών προσφύγων από τις άλλες χώρες της ΕΕ λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ,  Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, που υποστηρίζει ότι “είναι επιφανειακή η προσέγγιση περί σχεδίων της Αγκυρας με αφορμή τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στον Έβρο”.

Με αφορμή την συζήτηση στο ΕΚ πρόσφατα και ανταποκρινόμενος σε κάλεσμα του ΚΥΠΕ για να καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα, ο κ. Κιζιλγιουρέκ χαρακτήρισε θεωρίες συνωμοσίας για εσωτερική κατανάλωση τα περί καλά οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας.

«Πρέπει να βλέπουμε το ευρύτερο πλαίσιο. Τα περί σχεδίων της Τουρκίας είναι μια πολύ επιφανειακή προσέγγιση.

Κατ’ αρχή να σας θυμίσω πως είναι η ΕΕ που προσέγγισε την Τουρκία προσφέροντας της χρήματα σε αντάλλαγμα την συγκράτηση των ροών των προσφύγων από τη Συρία. Μια συμφωνία που αποτέλεσε ντροπή για τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, η οποία υποτίθεται πως στηρίζεται στον ανθρωπισμό. Αντ’ αυτού έκανε παζάρι με ανθρώπινες ψυχές αντί να διαμορφώσει μια πραγματικά λειτουργική στρατηγική αποδοχής και ενσωμάτωσης αυτών των προσφύγων.  Και την ώρα που τον βόλευε πολιτικά, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία για να κερδίσει μόχλευση απέναντι στην ΕΕ», ανέφερε.

Ανέφερε ότι η στάση της ΕΕ δεν ήταν η ενδεδειγμένη γιατί αντί έστω και την υστάτη να δράσει με τρόπο ανθρωπιστικό και να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα το βάρος της ευθύνης των προσφύγων, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους, πάει στην Ελλάδα και προσφέρει 700 εκατομμύρια για να σπρώχνουν οι δυνάμεις ασφαλείας τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου πίσω στην Τουρκία.

«Εδώ χρειάζεται να υπενθυμίσω πως τόσο τα λεγόμενα ‘push-backs’ όσο και η άρνηση ασύλου είναι παράνομα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Πέραν δηλαδή της ηθικής πτυχής των πραγμάτων, η ΕΕ και η Ελλάδα καταπατούν και το γράμμα του νόμου. Η καλύτερη στήριξη λοιπόν στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλη από την υποδοχή αριθμών προσφύγων από τις άλλες χώρες της ΕΕ», τονίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ευρωβουλευτής σημειώνει πως ανεξάρτητα με το τι κάνει η Τουρκία, η Κύπρος είναι γενικά ευάλωτη αναφορικά με το προσφυγικό, λόγω της πράσινης γραμμής.

« ‘Όπως δήλωσα και πιο πάνω, αυτό που πρέπει να κάνει η Ένωση είναι να καταργήσει την Συμφωνία του Δουβλίνου, να εξασφαλίσει ασφαλείς διόδους μετάβασης των προσφύγων και να δημιουργήσει ένα σύστημα ισότιμης κατανομής βαρών της ευθύνης των προσφύγων ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητες του κάθε κράτους μέλους. Όπως και άλλες χώρες, έτσι και η  Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να πιέσει το Συμβούλιο της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ υπενθυμίζει πως ευρύτερα η Αριστερά έχει μια οικουμενική προσέγγιση πέραν των οποιονδήποτε χωρών.

«Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ξεκάθαρη στην ομόφωνη θέση της, πως το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να λυθεί με ανθρωπιστικό τρόπο, όπως τον εξήγησα πιο πάνω. Η ευρωπαϊκή Δεξιά πρέπει να σταματήσει να σέρνεται από τους Ορμπάν, Κούρτζ και τις άλλες ακροδεξιές δυνάμεις στους κόλπους της. Πρέπει να πάψει να υιοθετεί την ακροδεξιά ρητορική και να επιστρέψει στις χριστιανοδημοκρατικές της αξίες της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού», αναφέρει.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ επαναλαμβάνει πως η δική του προσέγγιση προφανώς και είναι πως η λύση πρέπει να είναι η ειρήνευση στην περιοχή και σε κάθε περιοχή του κόσμου. Σημειώνει όμως πως ήδη είναι γεγονός πως πολλοί πρόσφυγες στην Τουρκία έχουν ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία.

«500.000 άτομα πολιτογραφήθηκαν ως Τούρκοι πολίτες. Τα παιδιά τους πάνε ήδη στο σχολείο. Πρόσφυγες και μετανάστες είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο υπάρχει από πάντα. Οι χώρες πρέπει να είναι πιο ανοικτές προς την αλληλεγγύη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Χρειαζόμαστε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Όχι μόνο πρέπει να έχουν οι πολίτες δικαιώματα, αλλά και οι άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που δημιουργήθηκε ο θεσμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει.

Πηγή: KYΠΕ

Check Also

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ ζητά Δημοκρατικό συνέδριο

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ, ζητά Δημοκρατικό συνέδριο με το …

Διέρρηξαν την κατοικία του… έκλεψαν διάφορα αντικείμενα και το αυτοκίνητο του

Υπόθεση διάρρηξης κατοικίας με λεία όχημα και διάφορα αντικείμενα διερευνά το ΤΑΕ Πάφου. Σύμφωνα με …