Βουλή: Διακόπηκε η συνεδρία, λόγω «τεταμένου» κλίματος

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης διέκοψε τη συνεδρία της Βουλής, αναβάλλοντας ταυτόχρονα και τη συνέχιση της Σύσκεψης Αρχηγών που θα ακολουθούσε, λόγω του τεταμένου κλίματος που προέκυψε στη συζήτηση τόσο για το αν έπρεπε να συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής, όσο και για την ψηφοφορία επί των κανονισμών για τους διορισμούς, ιεραρχία, προαγωγές και αφυπηρετήσεις των αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά, που απορρίφθηκαν οριακά (20 υπέρ, 20 εναντίον).

Η Βουλή συνήλθε σε ημικεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, λόγω των μέτρων για πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού που έχει προσβάλει άτομα στην Κύπρο. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι τρία μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ δεν παρέστησαν στη συνεδρία επειδή εμπίπτουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου και επέλεξαν να μην παραστούν στη συνεδρία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε πολλές φορές επαναλάβει κατά τη συνεδρία, ότι η συνεδρία έπρεπε να ήταν σύντομη ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι της συγκέντρωσης στον ίδιο χώρο.

Η ένταση προκλήθηκε λόγω ενός ζητήματος με την ψηφοφορία, που ήταν οριακή. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, ήταν τεχνικό. Το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατέγραψε λάθος την ψηφοφορία της βουλευτού του ΔΗΣΥ Ξένιας Κωνσταντίνου, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να είναι οριακή.

Με έντονες τοποθετήσεις του το ΑΚΕΛ, με τους Άριστο Δαμιανού και Γιώργο Λουκαΐδη, διαφώνησε με την πρόταση να ελεχθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ισχυριζόμενο πως ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να δεχθεί πως έχασε την ψηφοφορία. Αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις, με τον κ. Συλλούρη να αναφέρει πως στο παρελθόν, όταν το ΑΚΕΛ ζήτησε παρόμοιους ελέγχους ο ίδιος δεν το αρνήθηκε.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποδέχθηκε πως το θέμα έληξε, όμως κατηγόρησε το ΑΚΕΛ για αυταρχισμό. Αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση από το ΑΚΕΛ και ειδικά την Σκεύη Κουκουμά.

Από το ΔΗΚΟ, ο Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως όντως φαίνεται να υπήρξε πρόβλημα με το σύστημα καταγραφής της ψήφου της κ. Κωνσταντίνου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η Βουλή να μπορεί σε έκτακτες καταστάσεις να συνεδριάζει σε τόπο και με τρόπο που αποφασίζει η Ολομέλεια, για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος, διαδικασία που δεν αποδέχθηκε η Σύσκεψη Αρχηγών.

Κατά την έναρξη της συνεδρία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η σύνοδος της Ολομέλειας αποδεικνύει ότι το νομοθετικό σώμα μπορεί να συνέλθει σε δύσκολες καταστάσεις και να λάβει αποφάσεις, με σεβασμό προς τις οδηγίες του κράτους και των επιστημόνων.

«Θα αντιμετωπίσουμε τον παγκόσμιο κίνδυνο με λελογισμένα μέτρα. Δεν λειτουργούμε σε καθεστώς πανικού, αλλά θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο πλαίσιο των οδηγιών του κράτους και των συστάσεων των επιστημόνων», πρόσθεσε.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις οδηγίες αποφάσισε συντόμευση των διαδικασιών, είπε πως δεν θα αναγνώσει τις προ ημερησίας διατάξεως αναφορές του, αλλά αυτές θα κατατεθούν γραπτώς και κάλεσε τους Βουλευτές να περιοριστούν σε επί της ουσίας τοποθετήσεις ώστε η συνεδρία να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ακολούθως ανέφερε ότι διακόπηκε η συνεδρία της Σύσκεψης Αρχηγών για να συνεχιστεί μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας, ωστόσο μετά τη διακοπή της συνεδρίας της Ολομέλειας, ακύρωσε τη συνέχιση της Σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης αναφερόμενος στην απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων να συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής, είπε ότι παρατηρείται ασυνέπεια, καθώς τις προηγούμενες ημέρες κάποιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές αποφάσισαν να μην συνεδριάσουν, άλλα συνεδρίασε η Επιτροπή Νομικών και εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν υπεύθυνο να μην συνεδριάσει η Ολομέλεια, καθώς δεν υπήρχε οτιδήποτε επείγον για να ψηφιστεί.

Παρατήρησε ότι η Βουλή ακύρωσε δραστηριότητα της, την εκδήλωση στο Σπίτι του Πολίτη και δεν υπήρχε λογική, να συνέλθει η Ολομέλεια, αναφέροντας πως είναι είναι λυπηρό ότι το γεγονός ότι η Βουλή συνέρχεται υπό αυτές τις συνθήκες επειδή θέλει να κάνει ρουσφέτι στην Εθνική Φρουρά.

« Ο ρουσφετοιός είναι ισχυρότερος από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης παρατήρησε πως ουδεμία ασυνέπεια υφίσταται, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να συγκρίνεται η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με μια εκδήλωση ή τη συνεδρία μιας Επιτροπής.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αναφέροντας ότι η Βουλή είναι ο χώρος της λαϊκής κυριαρχίας, εξέφρασε την άποψη ότι μη σύνοδος της Ολομέλειας θα συνιστούσε ασέβεια κατά όλων των πολιτών που δεν καλέστηκαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους.

Ζητούμε σύνεση και ψυχραιμία, όμως το κόμμα της αριστεράς υποστηρίζει ότι πρέπει να τα κλείσουμε και να πάμε σπίτι μας, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης προσθέτοντας ότι η Βουλή συνεδριάζει ως πράξη ευθύνης, καθώς δεν μπορούμε να υψώσουμε τα χέρια μπροστά στην απειλή.

Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την άποψη ότι περιήλθε εκτός τάξης ο κ. Λουκαϊδης, και είπε πως θα αντιστρέψει τον συλλογισμό του περί λόγων που σχετίζονται με ρουσφέτι. Πρόσθεσε ότι δεν συνήλθε καν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ, δεν ασχολήθηκε με το θέμα των προαγωγών στον στρατό και δεν τρέφει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, επειδή όπως είπε «όλες τις ώρες προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις για τους πολίτες και το κοινωνικό συμφέρον».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η κατάσταση επιβάλλει τη μέγιστη κατά το δυνατό σύνεση και δεν προσφέρεται για άστοχες συζητήσεις. Συνεχίζοντας είπε πως επιβάλλεται η καλύτερη δυνατή λειτουργία του νομοθετικού σώματος και κατ΄ επέκταση του κράτους.

Είπε ότι επιβάλλεται λογική, σοβαρότητα και τη ψυχραιμία και απηύθυνε έκκληση όπως όλοι λειτουργούν εντός αυτού του πλαισίου.

Ακολούθως είπε ότι η αναφορά στο ρουσφέτι δεν ισχύει για το κόμμα της και διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτοί οι χαρακτηρισμοί δεν χρειάζονται, υπενθύμισε την πάγια θέση του ΔΗΚΟ όταν ζητούν αναβολές τα άλλα κόμματα, το κόμμα της να συναινεί. Τα πυρά περί ρουσφετιού δεν μας αφορούν, συμπλήρωσε.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Λουκαϊδης διευκρίνισε ότι η αναφορά του σε ρουσφέτι δεν ήταν μομφή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Πρόσθεσε πως η θέση του ΑΚΕΛ να μην συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής συνιστά στάση υπευθυνότητας, καθώς «οφείλουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, λέγοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα στη διαχείριση της πανδημίας, παρατήρησε ότι πρέπει να διδαχθούμε από το λάθος των Ιταλών που αντί να συνταχθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αναλώθηκαν σε αντιδικίες και αλληλοεπίρριψη ευθυνών. Θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ,συμπλήρωσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως το κόμμα του είχε διαφωνήσει με τη συνεδρία της Ολομέλειας και παρόλο που είναι εισηγητής δύο προτάσεων νόμου που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, έθεσε θέμα αναβολής της συνεδρίας ενόψει της αναμονής του διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή αυτό που απασχολεί είναι η δημόσια υγεία και εξέφρασε την άποψη ότι η συνεδρία της Ολομέλειας πρέπει να συνεχιστεί και να σταλεί το μήνυμα της ενότητας.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου εισηγήθηκε όπως μέσα από σοβαρή προσέγγιση για διαχείριση της επιδημίας, νομοθεσίες που επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό του κράτους αναβληθούν.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου παρατήρησε πως η συζήτηση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ πρέπει να τελειώσει και να βγει προς τα έξω υπεύθυνη στάση του Κοινοβουλίου. Το ρουσφέτι από ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ δεν είναι νέο φαινόμενο, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι η συζήτηση που διεξάγεται πλήττει το κύρος της Βουλής. Πρόσθεσε πως καμία επιδημία και κανένας ιός δεν μπορεί να αποτρέψει τη Βουλή από τη λειτουργία της. Ακολούθως εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό που συμβαίνει θα έχει διάρκεια και άρα θα πρέπει η Βουλή να προσαρμόσει τη λειτουργία της.

ΚΥΠΕ