Μετρούν τις ψήφους στη ΝΔ, για την ψήφιση των μέτρων

Μετά και την τυπική επιβεβαίωση του Ευάγγελου Βενιζέλου  ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση και θα ψηφίσει τα μέτρα, απόφαση που προέκυψε από τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος,  ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε προς όλες τις πλευρές ότι η υπερψήφιση του πακέτου των μέτρων έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κι ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ,  μετά και την συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών με τον Κουβέλη να κρατά ακόμη στάση αναμονής απέναντι στην τρόικα για τα εργασιακά.

Πληροφορίες θέλουν το Βερολίνο να συζητά το ενδεχόμενο μετάθεσης της ψήφισης των εργασιακών με απόσπαση τους από το συνολικό πακέτο των μέτρων, ώστε να προστατευθεί η διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού, σκέψη που όμως αντικρούει  το ΔΝΤ.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εμφανίζεται αποφασισμένος να επιβάλει σκληρή κομματική πειθαρχία, ενώ στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού μετρούν ήδη τις ψήφους.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι, μετά τις διαγραφές: ΝΔ 127 βουλευτές, ΠΑΣΟΚ 33 και ΔΗΜΑΡ 16. Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ αθροίζουν μια ικανή πλειοψηφία 160 βουλευτών αν ο Β. Βενιζέλος μπορέσει να κρατήσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Αν η ΔΗΜΑΡ δηλώσει παρούσα, χρειάζονται 151 ψήφοι για να εγκριθεί το πακέτο, ενώ εάν επιλέξει την αποχή η αναγκαία πλειοψηφία πέφτει στους 142 βουλευτές. ‘Έγκριση όμως με 142 δημιουργεί αυτόματα πολιτικό θέμα εξ ου και το μήνυμα Σαμαρά ότι η υπερψήφιση του πακέτου είναι ουσιαστικά θέμα ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Μια υπερψήφιση με οριακή πλειοψηφία, θα θέσει αυτόματα νομιμοποίησης της απόφασης και θα αποδυναμώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.