Μίζες και οι Λόρδοι τώρα!

Νέους κλυδωνισμούς προκαλούν στο βρετανικό κοινοβούλιο οι αποκαλύψεις ότι ένας βουλευτής και τρεις λόρδοι συμφώνησαν να προωθήσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων συγκεκριμένα συμφέροντα επί πληρωμή.

Κρυφά βίντεο του BBC, της Ντέιλι Τέλεγκραφ και των Κυριακάτικων Τάιμς δείχνουν το βουλευτή των Συντηρητικών Πάτρικ Μέρσερ, τους λόρδους Μακένζι και Κάνινγκχαμ των Εργατικών και το λόρδο Λάιρντ των Ενωτικών του Όλστερ να αποδέχονται προτάσεις από δημοσιογράφους που προσποιούνταν εκπροσώπους εταιρειών να προωθήσουν τα συμφέροντά τους ή να οργανώσουν κοινωνικές εκδηλώσεις στο κοινοβούλιο έναντι αμοιβής.

Ο κ. Μέρσερ υπέβαλε την παραίτησή του από το κόμμα των Συντηρητικών διατηρώντας την έδρα του, οι Εργατικοί έθεσαν σε διαθεσιμότητα τους δύο λόρδους τους, ενώ και ο λόρδος Λάιρντ ανεξαρτητοποιήθηκε για να προστατεύσει το κόμμα του ενόψει της έρευνας που θα διεξαχθεί.

Όλοι τους αρνούνται ότι έχουν παρανομήσει, υποστηρίζοντας ότι ενήργησαν εντός του πλαισίου που ορίζουν οι κοινοβουλευτικοί κανόνες. Στελέχη της κυβέρνησης με δημόσιες τοποθετήσεις τους το πρωί της Δευτέρας διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η υιοθέτηση νέων αυστηρότερων κανόνων για τις σχέσεις και επαφές βουλευτών και λόρδων με εκπροσώπους οργανωμένων συμφερόντων.

Οι δύο βρετανικές βουλές έχουν ήδη υιοθετήσει πιο αυστηρούς κανόνες για τις αμοιβές και τη δήλωση αυτών από τα μέλη τους μετά το σκάνδαλο των αμφιλεγόμενων κοινοβουλευτικών δαπανών το 2009.

 

Check Also

Εξώδικο €300 στον Κουλία – Αγνόησε το διάταγμα και έτρωγε σε ψησταριά

Share Twitter Δεν γλύτωσε το πρόστιμο ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Ο βουλευτής γευμάτιζε …

Τα ληγμένα σε εθνοφρουρούς επιτρέπονται;

Share Twitter Δεν γνωρίζουμε εάν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιτρέπονται και τα ληγμένα τρόφιμα …