Στο Ανώτατο οι προσφυγές Κεντρικής – Σταυρινάκη

Στο διαδικαστικό ερώτημα κατά πόσο το θέμα της προσφυγής της Κεντρικής Τράπεζας εναντίον της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση του διορισμού του Σπύρου Σταυρινάκη από το αξίωμα του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να εξεταστεί από την πλήρη Ολομέλεια του Ανώτατου ή από ένα Δικαστή, επικεντρώθηκε η διαδικασία ενώπιον του Δικαστή Ανδρέα Πασχαλίδη, με τον Δικαστή να επιφυλάσσεται για την έκδοση της απόφασής του.

Παράλληλα, ενώπιον του Δικαστή του Ανωτάτου Κώστα Παμπαλλή παρουσιάστηκε η ατομική προσφυγή του κ. Σταυρινάκη εναντίον της ίδιας απόφασης, με τον Δικαστή να ορίζει ακρόαση για το θέμα, τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου, στις 09.30, το πρωί, ημερομηνία κατά την οποία θα εξετάσει, όπως είπε, επίσης κατ’ αρχήν το θέμα της αρμοδιότητάς του. Όπως ανέφερε ο Δικαστής Παμπαλλής η Κυβέρνηση θα έχει χρονικό περιθώριο ως την Πέμπτη, 13 Ιουνίου, για την υποβολή ενστάσεων.

Εκτός από τις προσφυγές, βάση του άρθρου 139 του Συντάγματος, ο κ. Σταυρινάκης έχει επίσης υποβάλλει αίτημα για έκδοση προσωρινού διατάγματος για επιστροφή του στα καθήκοντά του Υποδιοικητή, ωσότου εκδικαστεί η προσφυγή.

Ο κ. Σταυρινάκης είχε διοριστεί από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 04 Φεβρουαρίου. Στις 9 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακάλεσε το διορισμό του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κώστα Βελάρη, ο οποίος εμφανίζεται εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκρινε ότι ο διορισμός του κ. Σταυρινάκη ήταν ανύπαρκτος και παράνομος και γι αυτό και τον ανακάλεσε.