Μήλο: Η υπερτροφή κατά του καρκίνου – Συνιστάται στους καπνιστές

Το μήλο αποτελεί ξεκάθαρα μία από τις λεγόμενες υπερτροφές, η οποία συντελεί σημαντικά ακόμη και στην μάχη κατά αρκετών τύπων καρκίνου. Οι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχονται στο πεντανόστιμο φρούτο,  βοηθούν στην πρόληψη  καρκίνου.

Ένα μήλο περιέχει αρκετά χρήσιμα διατροφικά στοιχεία, καθώς έχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5γρ), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία στο σύνολό τους προσφέρουν αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά τις θερμίδες αποδίδει 65 kcal ανά 125 γραμμάρια, ενώ αποτελείται από νερό σε ποσοστό περίπου 84%.

Οι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχονται στα μήλα, ίσως βοηθούν στην πρόληψη ή καταπολέμηση κάποιων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού. Σε πειραματόζωα έχει φανεί ότι διάφορες πολυφαινόλες αναπτύσσουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει μία συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης μήλων και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Ειδικά στους καπνιστές (που είναι και η πιο ευάλωτη ομάδα) συνιστάται η κατανάλωση μήλων.

Συγκεκριμένα τα μήλα περιέχουν:

Βιταμίνη C: Πρόκειται για ένα ισχυρό φυσικό αντοξειδωτικό μόριο με την ικανότητα να προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και παράλληλα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στην καλή λειτουργία του νευρικού μυικού συστήματος, συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή ενέργειας και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στην προστασία του δέρματος, στην καλή όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα διαδραματίζει ρόλο στην καλή υγεία του δέρματος.

Βιταμίνη Κ: Η βιταμίνη Κ συμμετέχει στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες έχουν ευεργετική δράστη στο έντερο βελτιώνοντας τη λειτουργία του.

Ακόμα, τα μήλα περιέχουν και άλλες ουσίες, τις επονομαζόμενες πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλεται το χρώμα τους (π.χ. τα κόκκινα μήλα). Αυτές οι ουσίες εμφανίζουν πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων.

Τέτοια αντιοξειδωτικά μόρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον κίνδυνο του άσθματος και του καρκίνου του πνεύμονα.

Επίσης, τα συστατικά του μήλου έχουν δειχθεί σε προκλινικές μελέτες ότι καταπολεμούν και άλλους τύπους καρκίνου:

Καρκίνος του ήπατος: ο χυμός μήλου, η πηκτίνη μήλου καθώς και ο φλοιός του μήλου έχουν βρεθεί πειραματικά ότι «σκοτώνουν» τον καρκίνο του ήπατος.

Καρκίνος του στήθους: έχει αποδειχθεί ότι τα μήλα προλαμβάνουν και καταστέλλουν τους καρκίνους του μαστού σε μοντέλα ζώων.

Καρκίνος με φαρμακευτική αντίσταση: Τα καροτενοειδή που προέρχονται από το μήλο έχουν βρεθεί ότι αναστέλλουν τα ανθεκτικά στα φάρμακα πολλαπλασιαζόμενα καρκινικά κύτταρα.

Οισοφαγικός καρκίνος: Η προκυανιδίνη (ουσία της οικογένειας των φλαβονοειδών που περιέχεται στα μήλα) έχει βρεθεί ότι αναστέλλει τον οισοφαγικό καρκίνο.

Καρκίνος του στομάχου: Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα συστατικά του μήλου περιορίζουν τον καρκίνο του στομάχου είναι μέσω της αναστολής του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori), ο οποίος είναι ένας από τους κύριους λοιμωξιογόνους παράγοντες που συνδέονται με τον γαστρικό καρκίνο.

Check Also

Κοροναϊός: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα και οι κίνδυνοι

Share Twitter Κοροναϊός: Τρόποι μετάδοσης, συμπτώματα και οι κίνδυνοι Τον Δεκέμβριο του 2019, ένας νέος …

Αυτό είναι το αντικαρκινικό φρούτο που συνιστάται στους καπνιστές…

Share Twitter Ένα μήλο περιέχει αρκετά χρήσιμα διατροφικά στοιχεία, καθώς έχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5γρ), …