Λακρουά: Σημαντικός ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη Κύπρο

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ζιαν Πιέρ Λακρουά, τον οποίον συνόδευε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου και του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Λακρουά είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν «για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, στην υποβοήθηση της αποκλιμάκωσης της έντασης, με στόχο την υποβοήθηση της σταθερότητας και πρόληψη της έντασης, και λειτουργώντας ως σύνδεσμος με την άλλη πλευρά».

Εξέφρασε, επίσης, ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη και των κυπριακών Αρχών προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σε ερώτηση κατά πόσο εξετάζεται θέμα μείωσης του αριθμού του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Λακρουά είπε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει μια στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Πραγματοποιούμε στρατηγικές αναθεωρήσεις για τις περισσότερες από τις ειρηνευτικές μας επιχειρήσεις, και αυτό είναι κάτι που συνεχίζουμε.

Όλες οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις χρειάζεται να εξελιχθούν. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι όσο το δυνατόν καλύτερα εξοπλισμένες σε ό,τι αφορά τους πόρους τους, τους όρους εντολής τους, τα οικονομικά τους για να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τους όρους εντολής τους. Συνεπώς, κάναμε αυτή τη στρατηγική αναθεώρηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε αυτή την αναθεώρηση».

Πρόσθεσε πως «ως αποτέλεσμα της αναθεώρησης είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα είναι πλήρως εξοπλισμένη και με τους αναγκαίους πόρους για να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και θα είναι σε καλύτερη θέση να το κάνει αυτό, διότι προχωρούμε σε κάποιες προσαρμογές που θεωρώ ότι θα της δώσουν τη δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική στον αποτρεπτικό της ρόλο».

Τέλος, ο κ. Λακρουά ανέφερε πως συνεχάρη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανεκλογή του.

Check Also

Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test σε δικαιούχους

Σημεία δειγματοληψίας για διενέργεια rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας – 28 Νοεμβρίου 2021 Στη …

Υπ. Υγείας: Εντοπίστηκαν 535 νέα κρούσματα – Στο 0.82% το ποσοστό θετικότητας

Υπ. Υγείας: Εντοπίστηκαν 535 νέα κρούσματα – Στο 0.82% το ποσοστό θετικότητας Το Υπουργείο Υγείας …