Κ.Ε: Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρότεινε στον ΠτΔ κοινή συνάντηση με Ακιντζί

Ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί κοινή συνάντηση του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον κ. Ακκιντζί, τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, ο κ. Προδόμου ερωτηθείς είπε ότι «όπως ανακοινώθηκε χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ από τον οποίον δέχθηκε τηλεφώνημα, εκτός των ευχών για ταχεία ανάρρωση, ο ΓΓ των ΗΕ είπε ότι προσβλέπει στη συνάντηση που έχει διευθετηθεί με τον Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Εκεί είναι στραμμένη αυτή τη στιγμή η προσοχή μας, στη συνάντηση που μετά από καιρό έχει αποδεχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ταυτόχρονα ο ΓΓ επαναβεβαίωσε ότι είναι πλήρως αφοσιωμένος, δεσμευμένος στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και προς αυτό τον σκοπό είπε στον Πρόεδρο ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί κοινή συνάντηση του ιδίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον κ. Ακκιντζί, τον Σεπτέμβριο μετά τη Γενική Συνέλευση με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Νέα Υόρκη. Και αφού είναι μια πρόταση που από καιρό υποβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – είχε εισηγηθεί ο Πρόεδρος κάτι τέτοιο στον ΓΓ όταν συναντήθηκαν στο Πεκίνο – βλέπει θετικά αυτό το ενδεχόμενο. Προς το παρόν η θετική εξέλιξη στην οποία και εμείς προσβλέπουμε είναι η συνάντηση στις 9 Αυγούστου».

Ερωτηθείς αν η συνάντηση στις 9 Αυγούστου θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα ενόψει και της ενδεχόμενης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στις 9 Αυγούστου «θα γίνει μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, θα είναι μια άτυπη συνάντηση για να συζητηθούν όλα εκείνα τα θέματα που περιγράφονται ως όροι αναφοράς από τα ΗΕ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων από κει που μείναμε με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες. Επομένως, ο Πρόεδρος προσέρχεται με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διαλυθούν όλες εκείνες οι διαφορές, οι αμφιβολίες, τα ζητήματα που μέχρι τώρα είχαν εγερθεί, και ότι θα μπορέσουμε να πάμε, όπως ήταν η επιδίωξη του Προέδρου από την επ΄ αύριο της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Διαπιστώνουμε με την ευκαιρία και είναι σημαντικό, ότι ο ΓΓ δικαιολογημένα θέλει να είναι καλά προετοιμασμένη η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που επιδιώκει και η δική μας πλευρά μετά την πολύ αρνητική εμπειρία στο Κραν Μοντανά, όπου η τουρκική πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει κάποια από τα θέματα, ιδιαίτερα της ασφάλειας, τα οποία είχε θέσει και ο ΓΓ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τελικά τα όσα προανήγγειλαν οι Τουρκοκύπριοι για καταγραφή των περιουσιών στην Αμμόχωστο δεν ήταν «πυροτέχνημα», αφού προχωρούν με την καταγραφή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι θέμα ‘πυροτεχνήματος’, είναι καθαρή καταπάτηση αποφάσεων των ΗΕ. Και, βεβαίως, αυτές οι ενέργειες είναι μέρος ενός συνόλου ενεργειών που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό οι οποίες σίγουρα δεν δημιουργούν το κλίμα που χρειάζεται για να έχουμε επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Όταν ο ΓΓ ζητεί και αναμένει από τις δύο πλευρές ότι θα έχουν και τη θέληση, αλλά ότι θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και μια καινούρια προσπάθεια, οπωσδήποτε τέτοιου είδους ενέργειες πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά, στο σύνολο της, τελικά θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα ανταποκριθεί και στο κάλεσμα και στη θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι αρκετά πολιτικά πρόσωπα στα κατεχόμενα, αλλά και η Τουρκία αψηφούν τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, όλα λαμβάνονται υπόψη, αλλά πάνω από όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι προσηλωμένος στο ζητούμενο που είναι, από την πλευρά του, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μόνο με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μπορούμε να παρεμποδίσουμε ή να παρακάμψουμε και όλα αυτά που εκδηλώνονται από την τουρκική πλευρά, είτε είναι από την Τουρκία είτε από τα κατεχόμενα».

Σε ερώτηση αν ενδέχεται να υπάρξουν συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς να έχουν προηγουμένως σταματήσει οι τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε. Ένα πράγμα κάθε φορά. Μπροστά μας έχουμε τη συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου. Ο Πρόεδρος είναι πλήρως προετοιμασμένος από καιρό, για να συζητήσει με ειλικρίνεια στη βάση του ζητούμενου που είναι η διαπραγμάτευση, όχι να παρεισφρήσουν καινούρια θέματα τα οποία είναι παρελκυστικά, όπως η προσπάθεια με τους υδρογονάνθρακες. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα διαμειφθεί στις 9 Αυγούστου, έχοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος με τον κ. Ακκιντζί θα μπορέσουν να αποφασίσουν κατά τρόπο που να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια, και με τον ΓΓ και, αν χρειαστεί, με την κα Λουτ, με οιονδήποτε τρόπο κρίνουν τα ΗΕ ότι είναι πρόσφορος».

Σε ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει πενταμερής με τις προκλήσεις της Τουρκίας να συνεχίζονται την ώρα που και η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιβολή μέτρων και από την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ζητάει επιβολή μέτρων, έχει πάρει αποφάσεις η ΕΕ. Ωστόσο, τα ερωτήματα που θέτετε είναι υποθετικά. Αυτή τη στιγμή ο ΓΓ περιμένει από τις δύο πλευρές – και οι δύο πλευρές συμπεριλαμβάνουν και την Τουρκία – ότι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, θα προετοιμαστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο στόχος του ΓΓ και είναι ο ίδιος στόχος που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Check Also

O Πρόεδρος Αναστασιάδης στα Ιεροσόλυμα για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, οι …

Λεμεσός: Σύλληψη 2 ατόμων για βίντεο με κυνομαχίες στο διαδίκτυο

Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 28 ετών προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κακομεταχείρισης …