Κ.Ε. για “spitfire”: Η Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει αποφάσεις για τα μέτρα αντίδρασης

Η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να πάρει κάποια μέτρα αν δεν έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που αναμένουμε από την παρέμβαση των ΗΕ στο θέμα που έχει δημιουργηθεί στο «spitifire», είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ κ. Μάριο Καρογιάν, ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε τον κύκλο επαφών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της ΔΗΠΑ.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις ήταν το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό σε συσχετισμό και με το Κυπριακό.

Επίσης ανταλλάχθηκαν απόψεις για διάφορα θέματα της επικαιρότητας, όπως το ΓΕΣΥ, η μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα.

Ήταν δύο πολύ παραγωγικές συναντήσεις, σε ένα πολύ θετικό κλίμα που πιστεύουμε ότι βοηθά στην αντιμετώπιση των διαφορών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας και η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα στα θέματα των μεταρρυθμίσεων θα έχει θετικά, ευεργετικά αποτελέσματα για τον πολίτη αυτού του κράτους ο οποίος αναμένει τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις να ενεργούν με τρόπο που ο πολίτης να έχει οφέλη και σωστές υπηρεσίες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τις απόψεις τους, ο κ Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε κάποιες επιφυλάξεις που έχει σε διάφορα θέματα, όπως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου ήγειρε κάποια θέματα για τον τρόπο που επιδιώκεται η συνένωση κάποιων δήμων και για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η εκλογική διαδικασία και ανέφερε και κάποιες επιφυλάξεις για τα θέματα του ΓΕΣΥ καθόσον αφορά τις χρεώσεις, ή τις υπηρεσίες παίρνουν οι ασθενείς συμπολίτες μας.

Ο κ. Καρογιάν προσέφερε τις απόψεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα που απασχολούν τη μεταρρύθμιση και δήλωσε την προθυμία του για συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την κατάσταση ως έχει διαμορφωθεί στον χώρο του “spitfire”, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «παρά τις επανειλημμένες και εντονότατες διαμαρτυρίες μας σε πολλά επίπεδα στα ΗΕ και παρά την ανάληψη ενεργειών εκ μέρους των ΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση για επίλυση του θέματος, δυστυχώς, μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα. Η θέση μας είναι όσο έντονη μπορεί να είναι και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται με κανένα τρόπο να δεχθεί νέα τετελεσμένα. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις και σήμερα και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα από τα ΗΕ για να το ανακοινώσουμε».

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «να αναμένουμε τις ενέργειες των ΗΕ να δούμε αν θα αποδώσουν και η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να πάρει κάποια μέτρα αν δεν έχουμε τα θετικά αποτελέσματα που αναμένουμε».

Ερωτηθείς ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει αποφάσεις για τα μέτρα αντίδρασης».

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι πάγια θέση μας ότι δεν επεμβαίνουμε με κανένα τρόπο στη διαδικασία για την ανάδειξη του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Παρά ταύτα, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι θα επιθυμούσαμε ένας ηγέτης που θα εκλεγεί να είναι υπέρ της συνέχισης του διαλόγου στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων και να επαναρχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, όπως εξάλλου ήταν και το αποτέλεσμα της τριμερούς στο Βερολίνο στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ».

Ερωτηθείς αν διαβλέπει συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις από οποιονδήποτε στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Check Also

Τον έπιασαν να κοιμάται στο αυτοκίνητο – Εντόπισαν χαλκό και εργαλείο κοπής σιδήρου

Στη σύλληψη δύο προσώπων ηλικίας 34 και 35 ετών, προχώρησε τα ξημερώματα η Αστυνομία σε …

Συνελήφθησαν 33χρονος και 18χρονος για κλοπές αυτοκινήτων

Δύο πρόσωπα συνέλαβε χθες η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με δύο διερευνώμενες υποθέσεις …