Κτηνιατρική Αστυνομία 

Το χαλούμι χρειάζεται επιπλέον αιγοπρόβειο γάλα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο πρότυπο του φακέλου που ετοιμάστηκε και βρίσκεται σε αναμονή στην Ε.Ε.

Είναι λογικό λοιπό στη βάση της πιο πάνω θέσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας να εστιάσουν τις προσπάθειες τους στοχευμένα στους αιγοπροβατοτρόφους, να τους καθοδηγούμε μέσα από εκπαίδευση και επιμόρφωση για τους τρόπους που θα πρέπει να χρησιμοποιούν, σιτηρέσια, καλή διαβίωση των του ζωικού πληθυσμού, εκσυγχρονισμό των μονάδων κλπ έτσι ώστε να παράγουν το «λευκόχρυσό» της Κύπρου.

Το ΠΑΑ 2014-2020 έχει όντως στόχευση και έχουν μεταφερθεί αρκετά χρήματα από άλλους πυλώνες του Προγράμματος για να ικανοποιήσουν, έστω και μερικώς την πολύ μεγάλη ζήτηση που σήμερα υπάρχει για νέες επενδύσεις στο κλάδο της αιγοπροβατοτροφείας. Νέα παιδιά, μέσα από το Μέτρο 6.1 αλλά και ταυτόχρονα μέσα από το Μέτρο 4.1 του ΠΑΑ έχουν εναποθέσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, στον κατά γενική ομολογία, κλάδο με τις περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης την αιγοπροβατοτροφεία.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; ή τελικά θα καταστρέψουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους εμπλέκοντας τους σε ένα χώρο που στο τέλος θα μας καταριούνται.

Είπε κάποιος σε αυτούς τους νέους ότι υπάρχει ένα τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που έχει μετατραπεί σε Αστυνομικό Τμήμα, με ειδικότητα στην επιβολή προστίμων προς τους κτηνοτρόφους?

Είπε κάποιος σε αυτά τα νέα παιδιά ότι η άμα «δεν κρατά κάποιος την Ταυτότητα του θα του επιβάλλεται πρόστιμο €200,00»? Δηλαδή όταν ένα ζώο δεν έχει ενώτιο ή σβόλο, (κωδικοί σήμανση) για το όποιο λόγο, είτε γιατί τον απέβαλε είτε γιατί έχει αποκοπεί από το αυτί του ζώου θα του επιβληθεί ποινή μέχρι και €500,00.

Είπε κάποιος σε αυτά τα παιδιά ότι δεν έχει σημασία αν το σύνολο των ζώων είναι αριθμητικά σωστός? Σημασία έχει και θεωρείται έγκλημα η έλλειψη σήμανσης στα ζώα. Μετρούμε τα ζώα ένα προς ένα στη παρουσία των λειτουργών του κτηνιατρείου, μου λέει ένας κτηνοτρόφος και διαπιστώνουμε ότι το σύνολο των ζώων είναι όσος ακριβώς έπρεπε να ήταν. Όμως λείπουν από 23 ζώα σβόλοι ή ενώτια. Έγκλημα πρώτου βαθμού θα «φάεις πρόστιμο€4.600,00» η απάντηση.

Πρέπει να πούμε σε όλους όσους ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο ότι τα βράδια θα κοιμούνται με το ένα μάτι ανοικτό και θα είναι σε εγρήγορση μην τυχόν και το πρωί του κατέβει ο λειτουργός του Κτηνιατρείου για έλεγχο. Οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στα όρια τους και αυτή η κατάσταση πρέπει να αναχαιτιστεί παρ’αυτά.

Αυτές οι πρακτικές που εφαρμόζει το Κτηνιατρείο είναι απάνθρωπες καιέχουν μεγάλη δόση υπεροψίας. Νοιάζονται για τη καλή διαβίωση των ζώων λένε, και επιβάλλουν ποινές στους κτηνοτρόφους όταν διαπιστώσουν το αντίθετο.

Αδιαφορούν όμως επιδεικτικά και με ειρωνική διάθεση για την έστω και υποφερτά καλή διαβίωση των ανθρώπων, των βοσκών. Οχυρωμένοι πίσω από τις αστείες δικαιολογίες του τύπου, είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βγάζουν στην επιφάνεια ένα σκληρό πρόσωπο, που πηγάζει από την κατοχή εξουσίας, απέναντι σε αδύναμους και απροστάτευτους ανθρώπους που όλοι γνωρίζουμε τα μορφωτικά τους επίπεδα.

Δυστυχώς,οι λειτουργοί του κτηνιατρείου, έχουν συσσωρεύσει εξουσίες στα χέρια τους και κάνουν αλόγιστη χρήση του υποτιθέμενου δικαιώματος επιβολής ποινής. Άμεσα οι δύο εξουσίες του Κράτους η εκτελεστική και η νομοθετική πρέπει να βάλουν φρένο στις υπέρμετρες αυτές εξουσίες τους. Η ξεπερασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί το κτηνιατρείο μετατρέπει τους κτηνοτρόφους σε καταμετρητές και τους εκτροχιάζει από το βασικό στόχο που είναι η αύξηση της παραγωγής γάλατος.

Κατάφερε το κτηνιατρείο με αυτές τις συμπεριφορές του, να γίνεικόκκινο πανί για τους κτηνοτρόφους και ταυτόχρονα τους δημιούργησε αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων θα είναι πολύ δυναμικές αφού ο κόμπος έφτασε στο κτένι.

Αυτό που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ είναι η παρέμβαση του Υπουργείου και η επαναφορά του κτηνιατρείου στην αποστολή που το τοποθέτησε ο νομοθέτης, δηλαδή στην εξυπηρέτηση και τη καθοδήγηση του κτηνοτρόφου. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει άμεσα να τερματιστούν αφού αντιστρατεύονται στη πολιτική του Υπουργού Γεωργίας, για κατοχύρωση του χαλουμιού.

Λάμπρος Αχιλλέως
Γενικός Γραμματέας – ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ

Check Also

Εκποιήσεις: Μύθος το δικαίωμα ένστασης σε δανειολήπτες

«Το ζήτημα των αναδιαρθρώσεων επίσης χρήζει μιας τεράστιας συζήτησης αφού ουσιαστικά οι τράπεζες ασκούν αφόρητες …

Λύσεις ζητούν οι δανειολήπτες. Όχι τεχνάσματα

Του Ορέστη Μάτσα* Η σύσταση Ειδικών Δικαστηρίων εκδίκασης των διαφορών που προκύπτουν από δανειακές συμβάσεις, αν …