Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση φορτώνει στον λαό «νέα ασήκωτα βάρη 4 δισεκατομμυρίων»

«Η νέα αντιλαϊκή συμφωνία που αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου»: αυτό υπογράμμισε απόψε από την Πτολεμαϊδα ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αποτυπώνοντας την κατάσταση που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και απαντώντας στα «αστικά επιτελεία που αναπαράγουν ότι είναι μια συμφωνία που ‘βάζει τέλος στην αβεβαιότητα’», είπε ότι αυτή η κατάσταση «δεν είναι μόνο αβεβαιότητα. Είναι η βαρβαρότητα ενός συστήματος που για να βγει από την κρίση φορτώνει τα βάρη στην εργατική τάξη, στο λαό».

Είπε ότι με τη συμφωνία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνει στον λαό «νέα ασήκωτα βάρη 4 δισεκατομμυρίων», και αναφέρθηκε αναλυτικά στις περικοπές «500 εκατομμυρίων ευρώ φέτος και όχι το 2019 και το 2020» σε οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας, επιδόματα θέρμανσης, στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και στη νέα μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και στη νέα μείωση του αφορολόγητου.

Σημείωσε την επιβάρυνση που θα δεχθούν οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο από την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς με την ουσιαστικά κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καθώς και την επιβάρυνση της εργατικής-λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων της ΔΕΗ από την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση του 30-40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και την πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση του χρέους που επιδιώκει η κυβέρνηση, σημείωσε καταρχήν ότι αυτό δεν το δημιούργησε ο λαός, «αλλά μόνο το ζεστό κρατικό χρήμα που χάριζαν στο κεφάλαιο όλα τα προηγούμενα χρόνια», προσθέτοντας, «οι όμιλοι θα κερδίσουν και τώρα που θα βάλουν ξανά στην τσέπη τους αυτό το ζεστό κρατικό χρήμα που η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει από την όποια ρύθμιση τους χρέους», ενώ «ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για την αποπληρωμή του, για να πιάνονται οι στόχοι, τα νούμερα, τα πλεονάσματα».

Επιπλέον, «η κυβέρνηση με το νέο παραμύθι για τα ‘αντίμετρα’, θέλει να κρύψει ότι τα ίδια τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ -τα οποία θα προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα- θα επιφέρουν μόνιμη αβεβαιότητα, παραπέρα φτωχοποίηση στη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας» πρόσθεσε, επισημαίνοντας, ότι από αυτά θα στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης της φορολογίας τους και των επιδοτούμενων προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων.

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν υποτιμά το παραμικρό μέτρο ανακούφισης του λαού και υπενθύμισε ότι πρώτο είχε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για τη χορήγηση σχολικών γευμάτων σε όλα τα παιδιά, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Δεν υποτιμάμε ούτε τα οικογενειακά επιδόματα, ούτε την επιδότηση ενοικίου, ούτε τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Όμως είναι κοροϊδία να λες ότι αυτά τα ψίχουλα -εάν τελικά δοθούν και αυτά γιατί μπαίνουν με αστερίσκους- μπορούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί το ήδη πετσοκομμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ακόμα, ότι παρά τα λεγόμενα από όλες τις κυβερνήσεις, το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει και επιστροφή των απωλειών που υπέστη ο λαός με τα μνημόνια, ενώ, «οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που στη χώρα μας μπήκαν κάτω από την ‘ομπρέλα’ των μνημονίων ενώ σε άλλες χώρες χωρίς μνημόνια τα ίδια ακριβώς μέτρα, ονομάστηκαν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ήρθαν για να μείνουν, να φορτωθούν στις πλάτες της εργατικής τάξης του λαού γιατί αποτελούν το εξιτήριο μόνο του κεφαλαίου από την κρίση και το εισιτήριο του στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Την ίδια ώρα που ο λαός θα συνεχίζει να ταλαιπωρείται».

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ είπε ότι «είναι κοροϊδία να λέει ο Αλ. Τσίπρας ότι ‘κατορθώσαμε να παραμείνει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και η πώληση μονάδων της να περιοριστεί μονάχα στο 40% των λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής που ούτως ή άλλως θα βαίνει μειούμενο λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου»” προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με το κουαρτέτο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε ανταγωνιστικούς ομίλους, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο του πρώην κρατικού μονοπωλίου και να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της ενέργειας».

Ως προς την αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για την ΔΕΗ είπε ότι αυτή η «κάλπικη αντιπαράθεση αφορά τους όρους, τους ρυθμούς, τους τρόπους, που θα υλοποιηθεί η πολιτική της άρχουσας τάξης και της ΕΕ σε βάρος του λαού». Επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της ενέργειας είναι πολιτικό είπε ότι η ριζική λύση του απαιτεί γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία.

«Απαιτείται εντελώς διαφορετικό εναλλακτικό σχέδιο στην κοινωνική οργάνωση, στην οικονομία. Να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία. Αυτή τη λύση τεκμηριώνει το πρόγραμμα του ΚΚΕ», είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «μόνο μέσα σε αυτό το πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας. Σ’ αυτό το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, τις πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει τη παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή είπε ότι «οι δρόμοι μεταφοράς της ενέργειας, είναι το μήλον της έριδας ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υπερισχύσει στη μοιρασιά που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή μας», προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την μοιρασιά μερίδιο διεκδικούν για λογαριασμό των μονοπωλίων τους και η τουρκική αστική τάξη που μέσω και της κυβέρνησης του Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί και η ελληνική αστική τάξη που μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πουλάει το παραμύθι της ‘γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας’ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα στηρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με την τουρκική αστική τάξη να διεκδικήσει μερίδια, αλλά και νέες αγορές για τα ελληνικά μονοπώλια γι’ αυτό η Ελλάδα συμμετείχε και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων και σε 13 ΝΑΤΟϊκές αποστολές εκτός συνόρων.

Επισημαίνοντας ότι τα Βαλκάνια θυμίζουν μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί, επισήμανε ότι στο κέντρο των εξελίξεων βρίσκεται η ΠΓΔΜ, όπου εξελίσσεται έντονη αντιπαράθεση στα ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τα 3 μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα, που έχουν την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, και στο εθνικιστικό VMRO, που φαίνεται να στηρίζεται από τη Ρωσία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

«Οι εξελίξεις αυτές είναι μέρος του συνολικού ‘βαλκανικού παζλ’, όπου διασταυρώνονται σημαντικά ανταγωνιστικά σχέδια στην Ενέργεια και τους αγωγούς μεταφοράς της όπως είναι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων όπως είναι ο νέος κινεζικός ‘δρόμος του μεταξιού’. Στα Βαλκάνια διασταυρώνονται αντιτιθέμενες επιδιώξεις αστικών τάξεων, όπως της τουρκικής και της ελληνικής, οι οποίες επιδιώκουν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή», είπε ο Δ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι από την δεκαετία του 1990 και συνεχώς έκτοτε, η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της στηρίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

«Θυμίζουμε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν στην κατεύθυνση αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου ως κράτους, καθώς επίσης και οι διάφορες πρωτοβουλίες για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια για άλλη μια φορά, όπως και στο παρελθόν, η ελληνική αστική τάξη τις βλέπει ως ευκαιρία. Αυτό που πρέπει να είναι καθαρό είναι ότι κάθε διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια θα σημάνει ντόμινο εξελίξεων στην περιοχή, θα προκαλέσει μια δίνη ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι λαοί», προειδοποίησε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας την αναγκαιότητα ισχυροποίησης της εργατικής-λαϊκής πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, απηύθυνε κάλεσμα σε όσους έχουν διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία, τη μιζέρια και τις μειωμένες απαιτήσεις, ιδιαίτερα στο λαϊκό κόσμο που αισθάνεται αριστερός, που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αισθάνεται δικαιολογημένη οργή, επισημαίνοντας ότι το κόμμα που μπορεί να τους εκφράσει, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις τους, είναι μόνο το ΚΚΕ. «Προτείνουμε στο λαό και τη νεολαία, τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, έτσι ώστε να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσυρθεί από στρατιωτικο – πολιτικές επεμβάσεις, από ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες και επωφελείς σχέσεις με άλλα κράτη. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν και άλλοι λαοί της περιοχής, της Ευρώπης, του κόσμου. Έτσι μόνο θα μπορέσει να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη και σύγχρονη τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της Ελλάδας» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Check Also

Tο Αμπντουλχαμίντ Χαν στον κόλπο της Αττάλειας

Συνεχίζει να διατηρεί η Τουρκία την ένταση και την ακραία ρητορική για το θέμα της …

Ελλάδα: Με εισαγγελική εντολή απαγορεύεται στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει την Κιβωτό του Κόσμου

Την ώρα που οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων έχουν στα χέρια τους τη δεύτερη …