Κορωνοϊός: Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες φέρνουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου

Oι άνδρες που μολύνονται από το νέο κορωνοϊό κι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν τα πρώτα 45 κρούσματα ασθενών με κορωνοιό που εισήχθησαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Αμβούργου – Έπεντροφ.

Οι 35 ήταν άνδρες και οι 10 γυναίκες, ενώ σε επτά ασθενείς χρειάστηκε να τους χορηγηθεί οξυγόνο και 33 διασωληνώθηκαν. Από τους 45 συνολικά, έχασαν τη μάχη εννέα άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οι Γερμανοί γιατροί έβαλαν στο μικροσκόπιο τα επίπεδα 12 ορμονών κάθε ασθενούς την πρώτη τους ημέρα στη ΜΕΘ, προτού υποβληθούν σε θεραπεία, ανάμεσά τους και της τεστοστερόνης, που παίζει ρόλο – κλειδί στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ξεκινά και ρυθμίζει τις διάφορες ανοσοαποκρίσεις, περιλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων.

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανοσία των ανδρών γιατί αποτελεί τη βασική σεξουαλική τους ορμόνη.

Όπως έχει διαπιστωθεί ο παράγοντας του φύλου επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου, αφού το 55,4% των γυναικών επιβιώνει στην εντατική, έναντι του 47,8% των ανδρών, σύμφωνα με υπολογισμούς σε δείγμα 2.200 ασθενών στη Βρετανία τον Απρίλιο.

Όταν ένας άνδρας έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί να «αποσυντονιστεί» μετά από μια μόλυνση, προκαλώντας τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών», που συμβαίνει και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, και η οποία μπορεί να στραφεί κατά του οργανισμού προκαλώντας ακόμη και το θάνατο στην προσπάθεια να σκοτώσει το παθογόνο.

Από τους άρρενες ασθενείς της νόσου Covid-19, που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ , το 68,6% είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης,ενώ η πλειονότητα των γυναικών ασθενών (60%) είχαν υψηλά επίπεδα.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Γκιούλσα Γκάμπριελ του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιολογίας Λάιμπνιτς που μετείχε στην έρευνα, «Φαίνεται ότι η τεστοστερόνη έχει επιβραδυντικό αντίκτυπο στην προκαλούμενη από τον ιό «καταιγίδα κυτοκίνης». Οι άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης δεν παρουσιάζουν καταιγίδα κυτοκίνης και έτσι είναι πιθανότερο να επιβιώσουν».

Check Also

Δρ Ιγνατιάδης: Αρθροπλαστική καρπού αποτρέπει χιλιάδες αναπηρίες

Share Twitter Δρ Ιγνατιάδης: Αρθροπλαστική καρπού αποτρέπει χιλιάδες αναπηρίες Χιλιάδες αναπηρίες χεριών αποτρέπει κάθε χρόνο …

Νέες σημαντικές ανακαλύψεις για τον κορωνοϊό: Πού ζει και πού κρύβεται ο ιός;

Share Twitter Τρεις πολύ σημαντικές ανακαλύψεις για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν σήμερα σε ισάριθμα …