Καθαρά Δευτέρα και διατροφή: Τι να προσέξουμε

Καθαρά Δευτέρα και διατροφή: Τι να προσέξουμε

Η Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα, είναι η πρώτη ημέρα της νηστείας, όπου  δεν πρέπει να καταναλώνουμε οτιδήποτε σχετίζεται με κρέας, αυγό, ψάρι, γάλα, τυρί, βούτυρο κλπ μέχρι και την ημέρα του Πάσχα.

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας κρύβει αρκετές διατροφικές παγίδες. Πολλοί κάνουμε το λάθος να υποτιμάμε θερμιδικά τις μη ζωικές τροφές και έτσι να παρασυρόμαστε τρώγοντας μεγάλες ποσότητες.

Πρώτα από όλα τα θαλασσινά, που έχουν την τιμητική τους, βλάπτουν την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ, την υπέρταση και το σάκχαρο. Επιπροσθέτως, ο τρόπος μαγειρέματος τους επιβαρύνει όλες τις παραπάνω ασθένειες. Σε αυτά προστίθενται και τροφές όπως η παραδοσιακή λαγάνα, ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα σε υπερβολικές ποσότητες.

Ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του εν λόγω τροφίμου. Ένα κομμάτι χαλβά περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250 θερμίδων αλλά εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Ωστόσο, τελευταίες έρευνες δείχνουν και μια άλλη σημαντική ιδιότητα του χαλβά, συγκεκριμένα η σεσαμίνη και η α-τοκοφερόλη, δύο ουσίες του σουσαμιού που βρίσκονται και στο χαλβά φαίνεται ότι συμβάλλουν στη διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στη μείωση της αιθανόλης στο αίμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να αποφύγουμε τις υπερβολές:

Μην καταναλώσετε γαρίδες και σουπιές αν έχετε προβλήματα όπως χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.

Μαζί με τα παραπάνω σε μεγάλη ποσότητα, περιορίστε το ψωμί, το χαλβά, τις σάλτσες και την ταραμοσαλάτα αν έχετε και σάκχαρο. Σαφώς χρειάζεται και περιορισμός στην ποσότητα οσπρίων.

Το ουρικό οξύ επιβαρύνεται από όλα τα θαλασσινά οπότε καταφύγετε σε λαχανικά, χαλβά και λαγάνα. Στην περίπτωση των οσπρίων αποφύγετε το σπανάκι και τις φακές που είναι πλούσια σε ουρικό οξύ.

Στην περίπτωση της υπέρτασης, προσέχετε το αλάτι που υπάρχει παντού αλλά κυρίως σε κονσέρβες, ταραμοσαλάτα και σάλτσες.

Ο τρόπος μαγειρέματος να είναι βραστά ή ψητά αντί των συνηθισμένων τηγανητών.

Συνδυάστε κάποιο θαλασσινό ή όσπριο με τρόφιμο που καίει το λίπος όπως το μπρόκολο και οι πιπεριές. Το μαρούλι και το αγγούρι είναι διουρητικά και βοηθούν στην υπέρταση.

Προσέχετε γενικά τις ποσότητες έτσι ώστε μαζί και με τα παραπάνω να μην μετατραπεί η Καθαρά Δευτέρα σε μαύρη λόγω δυσπεψίας

Check Also

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν εσάς και όχι τον διπλανό σας… 7 λόγοι…

Share Twitter Σε κάθε παρέα των καλοκαιρινών διακοπών υπάρχουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τα …

Υγεία: Οστεοπόρωση και σωστή διατροφή

Share Twitter Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συνηθέστερη μεταβολική νόσο των οστών στη σύγχρονη εποχή μας. …