Ιράκ: Μαζικό κύμα φυγής από τη Μουσούλη

Κύμα εκτοπισμένων πυροδοτεί η κατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, από τους τζιχανιστές της ISIL: Τα διεθνή δίκτυα αναφέρουν πως μισό εκατομμύριο εγκαταλείπουν την πόλη ενώ η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης μοιάζει ανήμπορη απέναντι στη μάχη με τους ισλαμιστές.

Με εφαλτήριο την πόλη, οι ισλαμιστές προέλασαν την Τετάρτη και στην κωμόπολη Μπαϊτζί, όπου υπάρχει σημαντική μονάδα διύλισης πετρελαίου.

Στη Μοσούλη επικρατούν χαοτικές σκηνές, με τους κατοίκους να προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο και διασώζοντας όσα υπάρχοντά τους μπορούν, με φόντο τις μαύρες σημαίες που έχουν υψώσει στα κτίρια οι ένοπλοι της ISIL.

Το BBC μιλά για 500.000 εκτοπισμένους, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται ακόμη και στρατιώτες που εγκαταλείπουν την πόλη. Ήδη έχουν ξεκινήσει να στήνονται καταυλισμοί σε πόλεις των κουρδικών περιοχών του Ιράκ, αλλά ουσιαστικά η κυβέρνηση της Βαγδάτης είναι τραγικά απούσα.

Την ίδια ώρα, ομάδα της ISIL έθεσε υπό τον έλεγχο της οργάνωσης και το Μπαϊτζί, που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη και πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει την πόλη με τη Βαγδάτη.

Κατά τη συνήθη τακτική τους, οι ένοπλοι πυρπόλησαν το κτίριο της τοπικής δικαστικής αρχής και το αστυνομικό τμήμα.

Το βασικότερο «λάφυρο», το διυλιστήριο, φαίνεται επίσης ότι πέρασε στον έλεγχό τους σύμφωνα με το Reutets, καθώς η φρουρά του -περίπου 250 άτομα- φέρεται να συμφώνησε να παραδοθεί με όρο την ασφαλή διαφυγή τους.

Check Also

Σήμερα στις 15:00 ώρα Μόσχας η φιέστα Πούτιν για την προσάρτηση…

Tο επόμενο και αποφασιστικό βήμα, αν όχι το σημαντικότερο, κατά το τελευταίο, εμπόλεμο επτάμηνο πραγματοποιεί …

Συναγερμός σε επτά ευρωπαϊκές χώρες λόγω έξαρσης της ηπατίτιδας Α

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έπειτα από έξαρση μολύνσεων …