Οι τρεις Αντιπρόεδροι της ΕΝΙ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εμπορίου

Συνάντηση  με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη είχαν χθες οι τρεις Αντιπρόεδροι της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το πώς προχωρούν τα πράγματα σε σχέση με το θέμα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή καθώς και ερευνητικά προγράμματα συνεργασίας μεταξύ ENI και Κύπρου. Και αυτό ενώ η ENI αναμένεται να ξεκινήσει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ στο τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τις ίδιες καλά ενημερωμένες πηγές, σε ό,τι αφορά στα θέματα ενέργειας υπάρχει γενικά μια κινητικότητα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι δηλώσεις του οποίου χαρακτηρίζονται ως “ψήφος εμπιστοσύνης” για την Κύπρο και το ρόλο της σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θεωρούν ότι η Κύπρος πρέπει να έχει θέση στις όποιες συνεργασίες γίνουν στην περιοχή για τα ενεργειακά θέματα και όπως συναφώς ανέφερε ο κ. Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με την ομογένεια στις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει συνεργασία Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου χωρίς τη συμμετοχή της Κύπρου.

Στα πλαίσια αυτά οι Αμερικανοί παρουσιάζονται να εκτιμούν ως θετικό το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του, αφού η Αίγυπτος θεωρείται χώρα κλειδί στα ενεργειακά.

Παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου από το Ισραήλ στην Κύπρο με στόχο αυτή να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και στο πλαίσιο της οποίας να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Στόχος παραμένει η δημιουργία του LNG, με πρώτιστο στόχο αυτό να γίνει με τα αποθέματα της Κύπρου, και εάν δεν γίνει αυτό να γίνουν συνεργασίες στην περιοχή, ανέφεραν συναφώς οι ίδιες πηγές.