Η BMW έχει άφθονα μετρητά και πρέπει να αγοράσει την Jaguar Land Rover

«Πρέπει να μιλήσουμε για την Jaguar Land Rover». Αυτό είναι το μήνυμα από τους αναλυτές της Sanford C. Bernstein, οι οποίοι λένε ότι η BMW AG πρέπει να αγοράσει τη βρετανική εταιρεία αυτοκινήτων πολυτελείας, από την Tata Motors Ltd. της Ινδίας.

«Η BMW έχει υπερ-κεφαλαιοποιηθεί και έχει άφθονα μετρητά. Έχει βρεθεί στα όρια ανάπτυξης για την γκάμα προϊόντων και το εμπορικό σήμα της», ανέφεραν οι αναλυτές σε ερευνητικό σημείωμα την Τετάρτη. «Η JLR αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, τόσο από επιχειρησιακή όσο και από οικονομική άποψη, αλλά θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τόσο το σταθερό όσο και το μεταβλητό κόστος της κάτω από την πτέρυγα ενός μεγαλύτερου συνεργάτη».

Η πρόταση αυτή έρχεται υπό το φως των απωλειών της Tata Motors, με την επιβράδυνση των πωλήσεων στην Κίνα και το Brexit να επιβαρύνουν τα προβλήματά της. Η BMW αντιμετωπίζει επίσης τις εμπορικές εντάσεις που έχουν επιβαρύνει το κέρδος αλλά και το ανεπίλυτο πολιτικό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου παράγει τα αυτοκίνητα Mini Cooper και Rolls-Royce.

Η αγορά της JLR για 9 δισεκατομμύρια λίρες (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια) θα μπορούσε να προσθέσει 20% στα κέρδη της BMW, σύμφωνα με τη Bernstein. Θα συμβάλει επίσης σχεδόν στο ένα τέταρτο στους όγκους της BMW, αλλά «η Tata θα πρέπει να καταπιεί την υπερηφάνεια της για να πουλήσει τη Jaguar», ανέφεραν οι αναλυτές.

Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν «συναισθηματικά περίπλοκη» λόγω της πρώην σχέσης τους, όταν η BMW κατείχε τη Land Rover και στην ευρύτερη ομάδα Rover στη δεκαετία του 1990, γράφουν οι αναλυτές. «Ήταν μια τραυματική περίοδος για τη βαυαρική εταιρεία και υπάρχουν στελέχη στο Μόναχο που εξακολουθούν να αισθάνονται συναισθηματικά ‘πληγωμένοι’ από την εμπειρία».

Παρόλα αυτά, η λογική για μια εξαγορά είναι πειστική, είπαν.

Η BMW επεξεργάζεται ένα σχέδιο εξοικονόμησης 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η JLR βρίσκεται σε πρόγραμμα εξοικονόμησης 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών και κόβει 4.500 θέσεις εργασίας. Οι δύο ήδη συμφώνησαν να συνεργαστούν στην επόμενη γενιά ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους νωρίτερα φέτος.

Ο όμιλος Tata αγόρασε την Jaguar XE και τη μονάδα σπορ αυτοκινήτων Land Rover Discovery από τη Ford Motor Co. το 2008 για 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ινδικός όμιλος έχει εξερευνήσει στρατηγικές επιλογές για την JLR, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης μετοχών, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, κάτι που η Tata έχει αρνηθεί.

Check Also

ΗΠΑ: Η απαγόρευση από την κυβέρνηση Τραμπ του WeChat κόστισε $46 δισ. στον κoλοσσό Tencent

Share Twitter H κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ να απαγορεύσει στους κατοίκους των ΗΠΑ να συνεργάζονται …

Goldman Sachs για κορωνοϊό: Ένα επιτυχημένο εμβόλιο μπορεί να φέρει νέα αναταραχή στις αγορές

Share Twitter Κι όμως, αν και όλος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία την ανακοίνωση ότι …