Η χαμηλότερη μετανάστευση μπορεί να συρρικνώσει τη βρετανική οικονομία

Να επιβραδύνει τη μετανάστευση έχει δώσει υπόσχεση η Βρετανική κυβέρνηση και αυτό  ενδέχεται να συρρικνώσει κατά 11% την οικονομία ως το 2060 και οι φορολογούμενοι να πρέπει να χρηματοδοτήσουν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, δείχνει μια μελέτη κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η μετανάστευση έχει γίνει ένα καυτό θέμα πριν από τις εκλογές του 2015 και τον τερματισμό, την 1η Ιανουαρίου, των περιορισμών που επιβάλλονται σε εργάτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές το 2010 να μειώσει τη μετανάστευση σε “δεκάδες χιλιάδες” ως το 2015, από τις 200.000 το χρόνο που αναμένεται ότι θα είναι βάσει των σημερινών τάσεων.

Ωστόσο, αν μειωθεί κατά το ήμισυ η καθαρή μετανάστευση στην περίοδο ως το 2060, θα υπάρξουν “ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις” στην οικονομία, αναφέρεται στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το ανεξάρτητο Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας. “Τα επίπεδα τόσο του ΑΕΠ όσο και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκαν στη διάρκεια της περιόδου προσομοίωσης κατά 11% και κατά 2,7% αντιστοίχως”, υπογραμμίζεται.

Επιπλέον, ο χαμηλότερος αριθμός των μεταναστών, οι οποίοι είναι συνήθως νέοι, θα αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες, ως μερίδιο της οικονομίας, για να εξασφαλισθεί η περίθαλψη ενός εν γένει γηραιότερου πληθυσμού.

“Για να κρατηθεί ισοσκελισμένος ο κυβερνητικός προϋπολογισμός, ο φόρος του εισοδήματος από την εργασία θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες, αν ισχύσει το σενάριο της μειωμένης μετανάστευσης”, αναφέρεται στη μελέτη. Αυτό σημαίνει πως οι καθαροί μισθοί θα είναι κατά 3,3% χαμηλότεροι το 2060 απ` ό,τι θα ήταν αν η μετανάστευση παρέμενε η ίδια, πρόσθεσε.

Υπό την πίεση του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που τάσσεται κατά της μετανάστευσης, ο Κάμερον έχει δηλώσει πως θέλει να περιορίσει την επανεγκατάσταση μεταναστών από φτωχότερες χώρες της ΕΕ σε πλουσιότερες, αμφισβητώντας μια από τις κεντρικές αρχές της ΕΕ.

Χθες, Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του οποίου μοιράζονται την εξουσία με τους Συντηρητικούς του Κάμερον, είπε πως η μείωση του αριθμού των μεταναστών θα βλάψει την οικονομία.

Check Also

Φήμες για αλλαγή ονόματος του Facebook – Επικοινωνία μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας

Το Facebook σχεδιάζει να λανσάρει τον εαυτό του με νέο όνομα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα …

Λιμάνι της Νέας Υόρκης: «Η ψυχή του νερού» – Το τεράστιο λευκό γλυπτό που κάνει μια… δήλωση

Ένα πανύψηλο άγαλμα ενός γυναικείου κεφαλιού με τον δείκτη να πιέζει τα χείλη βλέπει τώρα …