Η Τουρκία ξεκινά πάλι τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της ΕΕ να ανοίξει, έπειτα από τρία χρόνια, ένα νέο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντάς την εντούτοις «καθυστερημένη».

«Είναι μια θετική εξέλιξη που είναι καθυστερημένη», σχολίασε ο Μπαγίς σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο έδωσαν το πράσινο φως για να ανοίξει, στις 5 Νοεμβρίου, το κεφάλαιο 22 των διαπραγματεύσεων που αφορά την περιφερειακή πολιτική.

Η επίσημη απόφαση να ανοίξει αυτό το νέο κεφάλαιο είχε ληφθεί τον Ιούνιο και μετά αναβλήθηκε, κυρίως υπό την πίεση της Γερμανίας, εξαιτίας της καταστολής από τις τουρκικές αρχές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν τώρα περάσει», επισήμανε επίσης σήμερα ο Μπαγίς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρώπη των 28 θα μπορούσε πλέον “να πείσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να άρει τα εμπόδια για να ανοίξουν” άλλα δύο κεφάλαια που αφορούν στα θεμελιώδη δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, έχουν ανοίξει 13 και μόνον ένα έχει ως τώρα καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί.

Check Also

Κίνα – Κορωνοϊός: Nέα πολιτική κατά της επιδημίας… χαλαρώνουν τους περιορισμούς

Οι κάτοικοι του Πεκίνου γιόρταζαν την απομάκρυνση των χώρων διεξαγωγής τεστ για την covid, ενώ …

H Ρωσία αντιδρά στο πλαφόν στο πετρέλαιο: Αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε το προσωρινό πλαφόν που επιβλήθηκε από τη Δύση στο …