Προστασία δανειοληπτών αντί παρέμβασης στα επιτόκια

Λήψη μέτρων για προστασία των δανειοληπτών αντί νομοθετικής ρύθμισης των δανειστικών επιτοκίων προτείνει, σε δηλώσεις του ο οικονομολόγος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Μάριος Ζαχαριάδης, σημειώνοντας ότι αναφέρεται όχι σε παρέμβαση αλλά σε εξισορρόπηση της αγοράς.

Πίστωση χρόνου στην Κεντρική Τράπεζα για να δοθεί λύση στο θέμα δίνει ο ΔΗΣΥ σύμφωνα με δηλώσειςτου Βουλευτή του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί ότι αν τελικά δεν δοθεί κάποια λύση τότε «θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση».

Αποφασισμένος να βρεθεί λύση παρουσιάζεται ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου. Προτείνει όπως συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και του Διοικητή της Κεντρικής Πανίκου Δημητριάδη και δεν αποκλείει η τελική λύση να αφορά ένα συνδυασμό μέτρων.

Αξιολόγηση των επιπτώσεων μιας νομοθετικής ρύθμισης ζητά ο Σύνδεσμος Τραπεζών σύμφωνα και με γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε δηλώσεις του στο ο Γενικός Διευθυντής του Μιχάλης Καμμάς ανέφερε ακόμη ότι οι τράπεζες προσπαθούν να ανταποκριθούν, σημειώνοντας όμως ότι « πρέπει να βλέπουμε και την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ζαχαριάδη, μια ενδεχόμενη νομοθετική παρέμβαση που θα επέβαλλε ανώτατο δανειστικό επιτόκιο θα μπορούσε να προκαλέσει «μεγάλα προβλήματα».

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, όπως διευκρίνισε, ο κ. Ζαχαριάδης υπενθύμισε ότι «οι τράπεζες μας έχουν προβλήματα ρευστότητας και αν προσπαθήσουμε να τις περιορίσουμε μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Ερωτηθείς τι προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο πλήγμα μπορεί να είναι μια ενδεχόμενη απόφαση της Βουλής».

Κανένας, εξήγησε, δεν γνωρίζει ποια είναι αυτή η ανώτατη τιμή, παρά μόνο η αγορά.

Ωστόσο, ο κ. Ζαχαριάδης πρότεινε όπως παρθούν άλλα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών – καταναλωτών, οι οποίοι, όπως σημείωσε είναι το αδύναμο μέρος. Ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι μιλά «όχι για παρέμβαση, αλλά για εξισορρόπηση» της αγοράς.

«Παραδείγματος χάριν να μην μπορούν να αυξάνουν το επιτόκιο (οι τράπεζες) αν δεν αυξάνεται το euribor και αν δεν αυξάνονται τα καταθετικά επιτόκια», είπε. Να μην μπορεί, πρόσθεσε, «μονομερώς μια τράπεζα να αλλάζει το δανειστικό επιτόκιο».

Είπε ότι «δεν προστατεύεται σήμερα το αδύνατο μέρος», προσθέτοντας ότι «η τράπεζα είναι το ισχυρό μέρος».