Η παλαιότερη ενεργή εταιρεία στον κόσμο… ηλικίας 1.500 ετών

Μπορεί η Apple και η Google να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επιτυχημένων εταιρειών στον πλανήτη, αλλά σίγουρα δεν είναι οι αρχαιότερες.

Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Fortune, η μέση εταιρεία στη σημερινή εποχή διαρκεί γύρω στις δύο δεκαετίες, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη πως μια επιχείρηση που δημιουργήθηκε 1.500 χρόνια πριν, εξακολουθεί να είναι ενεργή και να έχει δραστηριότητα.

Και δεν είναι η μόνη με μεγάλη διάρκεια στον χρόνο. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το BusinessFinancing.co.uk. που έφτιαξε έναν χάρτη όπου εμφανίζονται οι «ηλικίες» των αρχαιότερων εταιρειών σε κάθε χώρα που φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν.

Όπως προκύπτει, η παλαιότερη ενεργή εταιρεία στον κόσμο βρίσκεται στην Ιαπωνία και ιδρύθηκε το 578 μΧ.

Ονομάζεται Kongo Gumi και τα τελευταία… 1.500 χρόνια δραστηριοποιείται στην κατασκευή ναών. Κατά τη διάρκεια του 6ου μΧ αιώνα, ο Βουδισμός ήταν σε μεγάλη άνθηση στην Ιαπωνία και η βασιλική οικογένεια της χώρας χρειαζόταν κάποιον που θα τη βοηθούσε να χτίσει περισσότερους ναούς λατρείας.

Ο Κορεάτης κατασκευαστής ναών, Shigemitsu Kongo, κρίθηκε ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη δουλειά και και έμεινε στην Ιαπωνία για να μεταδώσει την τεχνογνωσία του.

Μιάμιση χιλιετία μετά, η γνώση αυτή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται…

Και οι παλαιότερες ενεργές εταιρείες στην Ελλάδα…
Όσοι αναρωτιούνται τώρα ποια είναι η μακροβιότερη εταιρεία στη χώρα μας, είναι η Ελληνικά Ταχυδρομεία ΑΕ ή τα γνωστά σε όλους μας ΕΛΤΑ που συνεχίζουν να λειτουργούν στη χώρα μας μέχρι και σήμερα. Αρχικό έτος ίδρυσης είναι το 1828. Από τη δεκαετία του ’70 έγινε Ν.Π.Ι.Δ. και από το 1996 λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία.

Από τις παλαιότερες ελληνικές εταιρείες είναι ακόμα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ με έτος ίδρυσης το 1841 και πριν από την ίδρυση της Τραπέζης Της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη και για την έκδοση του νομίσματος.

Από την καπνοβιομηχανία είναι η Καρέλια Καπνοβιομηχανία ΑΕ με έτος ίδρυσης το 1888.

Από τις εμπορικές επιχειρήσεις η αρχαιότερη είναι η DIPO ΑΕ που ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας και επιβιώνει μέχρι σήμερα από το 1860.

Στο τομέα μη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η αρχαιότερη ενεργή εταιρεία είναι η 5Ε ΑE, η οποία ιδρύθηκε το 1846.

Check Also

Λονδίνο: Ζητούνται οδηγοί ταξί… από εταιρεία με πρώτο μισθό 5.000 λίρες

Το ποσό των 5.000 λιρών, δηλαδή περίπου 5.930 ευρώ, δίνει σε οδηγούς για εργασία ενός …

Καναδάς: Start up τροφοδοτεί ολόκληρη πόλη με θερμότητα από την εξόρυξη bitcoin

Τι σχέση μπορεί να έχει το bitcoin με τη θέρμανση; Μία start up στον Καναδά …