Η Γαλλική Γερουσία ζητάει από την Κύπρο αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις

Ο Γάλλος Γερουσιαστής Φιλίπ Μαρινί συνέστησε στην Κύπρο να αυξήσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις, που σήμερα με μόλις 10% βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, εάν η χώρα θέλει να επωφεληθεί από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δανεισμού.

Ο Μαρινί, που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, υπογράμμισε πως αν και «έχουν σημειωθεί πρόοδοι σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος», απεναντίας «τα πράγματα είναι ακόμη δύσκολα αναφορικά με το χρηματοοικονομικό ντάμπινγκ». Ο Γάλλος Γερουσιαστής συναντήθηκε σήμερα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η Λευκωσία διαπραγματεύεται με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ένα μνημόνιο δανεισμού.

«Επεσήμανα στους Κύπριους συνομιλητές μου πως για την Ε.Ε. η μάχη κατά της μέγιστης χρηματοπιστωτικής ωφέλειας των πολυεθνικών εταιρειών και ιδίως των πολυεθνικών του Διαδικτύου αποτελεί ένα αναντίρρητο ζήτημα», υπογράμμισε ο Γερουσιαστής του δεξιού κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP).

«Μία φορολογία 10% επί των πωλήσεων των επιχειρήσεων σε μία χώρα που ζητεί να της χορηγηθούν 17 δισεκ. ευρώ, δεν αποτελεί. . . μία ικανοποιητική κατάσταση», πρόσθεσε στηλιτεύοντας έμμεσα το φορολογικό καθεστώς που ισχύει στη Μεγαλόνησο.

Ως αντάλλαγμα στη δανειακή σύμβαση, που το Παρίσι στηρίζει επί της αρχής της, ο Μαρινί διατυμπάνισε πως αναμένει από την Κύπρο «μία δέσμευση ότι θα αρχίσει μία μετάβαση» προς μία φορολόγηση πλησιέστερα προς αυτήν που επιβάλλουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη, όπου σύμφωνα με τη Eurostat ο μέσος όρος κυμάνθηκε για το 2012 στο 26%.

«Είναι θεμιτό να ζητούμε να υπάρξει μία εναρμόνιση για μία δεκαετή περίοδο…Συνέστησα στην γαλλική κυβέρνηση να εντάξει μία τέτοια ρήτρα» στη συμφωνία, κατέληξε.

Check Also

Pitbull τραυμάτισε 10χρονη και σκότωσε το σκυλάκι της

Καταγγέλθηκε χθες το μεσημέρι στην Αστυνομία από 34χρονη ότι, ενώ βρισκόταν πεζή στην οδό Ανδρέα …

Συντριβή ελικοπτέρου με πέντε νεκρούς στην Νότια Κορέα

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη συντριβή ελικοπτέρου τύπου S-58T στην ανατολική παράκτια κομητεία Γιανγιάνγκ, στην …