ΗΠΑ σε Τουρκία: «Γραπτή δέσμευση για απενεργοποίηση των S-400»

ΗΠΑ σε Τουρκία: “Απενεργοποιήστε και γραπτώς τους S400”

Η Τουρκία απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι επιθυμεί πολιτική λύση για τους S-400

Η εφημερίδα «Χουριέτ» αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζητεί γραπτή δέσμευση από την Τουρκία ότι δεν θα ενεργοποιήσει το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον

Μία σημαντική εξέλιξη για την εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας λίγες μέρες πριν και τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν έφερε στο φως της δημοσιότητας η αρθρογράφος της Hurriyet, Χαντέ Φιράτ.

Πρόκειται για τη δημοσιογράφο που μέσω του κινητού της μετέδωσε το διάγγελμα Ερντογάν, την ώρα που γινόταν η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016.

Σε άρθρο της, λοιπόν, η Χαντέ Φιράτ ανέφερε πως «η αμερικανική κυβέρνηση θέλει γραπτή δέσμευση από την Τουρκία ότι δεν έχει ενεργοποιήσει και δεν θα ενεργοποιήσει τους S-400».

Ανέφερε επίσης ότι «εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση λάβει αυτή τη γραπτή δέσμευση, θα την παρουσιάσει στο Κογκρέσο, προκειμένου να τερματιστούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας» επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «θα υπάρχει έλεγχος για την τήρηση της δέσμευσης αυτής από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο της Χαντέ Φιράτ, «η Τουρκία απέρριψε αυτή την πρόταση» σημειώνοντας ότι «αυτό θα ήταν παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» τονίζοντας ταυτόχρονα επιθυμεί πολιτική λύση για τους S400 και όχι τεχνική.

Check Also

ΗΠΑ: 50 δολάρια πρόστιμο για όσους δεν φορούν μάσκα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τέλος η περίοδος χάριτος για τους απείθαρχους Αμερικανούς που δεν φορούν μάσκα στα μέσα μαζικής …

Ινδία: Κομμωτήριο θα πληρώσει αποζημίωση 271.000 δολαρίων… για λάθος κούρεμα

Ένα «δικαστήριο» καταναλωτών στην Ινδία έδωσε εντολή σε κομμωτήριο στο Δελχί να καταβάλει 20 εκατ. …