ΗΠΑ: Ο Φάουτσι προειδοποιεί για την ινδική μετάλλαξη

ΗΠΑ: Ο Φάουτσι προειδοποιεί για την ινδική μετάλλαξη

Η ινδική παραλλαγή δεν αποκλείεται, σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, να πάρει τη θέση της βρετανικής

Αγωνία επικρατεί σε ολόκληρο τον πλανήτη για τη διασπορά της ινδικής μετάλλαξης, η οποία έχει θέσει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα που εργάζεται, αυτή τη στιγμή, πάνω στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Στις ανησυχητικές προβλέψεις των λοιμωξιολόγων προστίθεται και εκείνη του Άντονι Φάουτσι, ο οποίος προειδοποιεί ότι η ινδική μετάλλαξη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυρίαρχο στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, παρατηρώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου διαπιστώνεται σημαντική άνοδος στις λοιμώξεις εξαιτίας της διασποράς της νέας παραλλαγής, ειδικά στον νεότερο πληθυσμό.

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι η ινδική μετάλλαξη δεν αποκλείεται να πάρει τη θέση της βρετανικής και να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί στις ΗΠΑ. Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε ο Φάουτσι κρούοντας τον κώδωνα στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Λευκό Οίκο.

Στη Βρετανία, υπογράμμισε, η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται στο 60% των περιστατικών κορωνοϊού, αντικαθιστώντας έτσι τη βρετανική.

Η παραλλαγή του ιού προσβάλλει κυρίως τους 20αρηδες, ενώ όπως είπε ο Φάουτσι στις ΗΠΑ απαρτίζει, μέχρι στιγμής, το 6% των κρουσμάτων.

Πάντως, στις ΗΠΑ περίπου το 63% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, όμως στόχος του Τζο Μπάιντεν είναι να έχει εμβολιαστεί μέχρι τις 4 Ιουλίου τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων.