Ευρωκοινοβούλιο: Αρνείται τη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό του 2013

Στον αέρα βρίσκεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2013, παρά τις εντατικές προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας για τη διάσωση της σημερινής συνόδου των υπουργών οικονομικών, αφού το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε την άρνησή του διαπραγματευθεί με τα κράτη μέλη για το εν λόγω θέμα.

“Ενώπιον της παρούσης αδυναμίας στην οποία βρίσκεται το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να ρυθμίσει το πρόβλημα του υπολοίπου 2012, το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2013», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού, Γάλλος συντηρητικός ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ.

“Η κυπριακή προεδρία συνεχίζει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Η περίοδος συνδιαλλαγής με το Ευρωκοινοβούλιο καταλήγει τα μεσάνυκτα”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εκπρόσωπος της προεδρίας και πρόσθεσε πως “Διερευνούμε τα κατάλληλα μέσα ώστε να επαναφέρουμε το Ευρωκοινοβούλιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 , οι δαπάνες αγγίζουν τα 138 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης των 9 δισεκ. ευρώ  σε σχέση με το 2012.

Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε πως αποτυχία της σημερινής συνόδου, θα δημιουργήσει την ανάγκη εκ νέου κατάθεσης απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέου προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2013.

Το Ευρωκοινοβούλιο πάντως  υπογραμμίζει πως θα δεχτεί να διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα δεχθούν να καλυφθεί η ΄τρύπα΄ των 8,9 δισεκ. ευρώ που έχει προκύψει στον προϋπολογισμό του 2012.

 

 

Check Also

Αυστρία: Παράταση του lockdown αλλά μόνο για ανεμβολίαστους

Παραμένουν σε καθεστώς lockdown οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία, μετά την άρση την ερχόμενη Κυριακή για …

Πρίγκιπας Χάρι: «Παραιτηθείτε, αν δεν σας αρέσει η δουλειά σας»… φωτιά στα social media

Βόμβα μεγατόνων η δήλωση του «αντάρτη» των βρετανικών ανακτόρων, πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος συμβούλευσε όσους …