Ευρωεκλογές 2019: Ψήφισε περίπου το 29% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων

Μετά από διακοπή μιας ώρας, η ψηφοφορία ξανάρχισε στη 1 μ.μ. ακριβώς και συνεχίζεται με τάξη και ηρεμία. Κατά τη συνεχιζόμενη ψηφοφορία υπολογίζεται ότι μέχρι τις 3 μ.μ. ψήφισε περίπου το 29% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων σε όλη την Κύπρο.

Τα ποσοστά ψηφισάντων και τα αντίστοιχα ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων είναι:

Διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή, αν εξαιρεθούν τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους Τουρκοκύπριους (Τ/Κ), ανέρχεται σε 32% σε σχέση με το 31% που ήταν την ίδια ώρα στις Ευρωεκλογές του 2014.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη συμμετοχή των Τ/Κ σε αυτές τις Ευρωεκλογές, αναφέρω τα ακόλουθα:

Μέχρι στιγμής, έχουν προσέλθει στα ειδικά εκλογικά κέντρα και έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 4204 Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας, επί συνόλου 80.862, που είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Θέλω, για άλλη μια φορά, να υπογραμμίσω τη σημασία αυτών των εκλογών για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως Γενικός Έφορος Εκλογής, οφείλω, για άλλη μια φορά, να καλέσω τον κόσμο να ψηφίσει.

Εύχομαι και ελπίζω οι συμπολίτες μας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Υπενθυμίζω ότι οι κάλπες κλείνουν κανονικά στις 6 το απόγευμα.

Κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ στις 3 μ.μ., από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Γενικός Έφορος Εκλογών κ. Κύπρος Κυπριανού, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το κατά πόσον υπήρξαν καταγγελίες για αποστολή μηνυμάτων σε πολίτες κατά παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας, ο κ. Κυπριανού επιβεβαίωσε πως τέτοιες καταγγελίες υπήρξαν και πρόσθεσε πως η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την οποία ήρθε σε επικοινωνία, ανέφερε πως ενώπιον της έχει 4-5 σχετικές καταγγελίες.

Σε ό,τι αφορά άλλες καταγγελίες, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες, τόσο από το Γραφείο της Επιτρόπου όσο και από τον ίδιο.

Ως προς τα προσωπικά στοιχεία των ψηφοφόρων που αναφωνούνται από τους υπεύθυνους του εκλογικού κέντρου κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ήτοι ονοματεπώνυμο και αριθμός εκλογικού βιβλιαρίου του ψηφοφόρου, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανέφερε ότι τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα, ώστε να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων των εκλογέων και πως αυτά είναι τα ελάχιστα στοιχεία που μπορούν να δοθούν και εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο σκοπό. Επί τούτου, θέση της Επιτρόπου είναι πως δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό, όπως ο κ. Κυπριανού ανέφερε.

 

Check Also

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ ζητά Δημοκρατικό συνέδριο

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Αναδιοργάνωση της ΕΔΕΚ, ζητά Δημοκρατικό συνέδριο με το …

Διέρρηξαν την κατοικία του… έκλεψαν διάφορα αντικείμενα και το αυτοκίνητο του

Υπόθεση διάρρηξης κατοικίας με λεία όχημα και διάφορα αντικείμενα διερευνά το ΤΑΕ Πάφου. Σύμφωνα με …