Ευρωεκλογές: Δημοσκόπηση ΡΙΚ – «Αγώνας» για την 6η έδρα

Το ΡΙΚ παρουσίασε χθες βράδυ, την πρώτη δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές 2019.

Πρόκειται για την 28η έρευνα πολιτικής κουλτούρας και εκλογικής συμπεριφοράς των Κυπρίων, την οποία διενήργησε το ΡΙΚ σε συνεργασία με τις εταιρείες Cypronetwork και Public Issue.

Η Δημοσκόπηση καταγράφει την εκλογική δύναμη των κομμάτων, το πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, ως επίσης και την στάση των ψηφοφόρων απέναντι στην Ευρώπη, στο Κυπριακό και στην εξωτερική πολιτική.

Η δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου καταδεικνύει μεγάλο ντέρμπι μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ για την 6ή έδρα.

Η έρευνα για τις εκλογές της 26ης Μαίου,  διεξήχθη μεταξύ 4 και 14 Απριλίου και με δείγμα 1.402 ατόμων παγκύπρια.

Στην πρόθεση ψήφου, πρώτος κόβει το νήμα ο ΔΗΣΥ με 18.5% και δεύτερο το ΑΚΕΛ με 14%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το ΔΗΚΟ με 9%. Ακολουθούν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ με το ίδιο ποσοστό 4% και ο συνδυασμός Συμμαχία-Οικολόγοι με 3%. Ψήφο στη Δημοκρατική Παράταξη θα δώσει 1% των ερωτηθέντων, ενώ σε Κίνημα Γιασεμί και Κόμμα των Ζώων 0.5%.

Αποχή (15%) και Αναποφάσιστοι (16%) συγκεντρώνουν τα πρωτεία, ενώ το 7% δεν απάντησε στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου.


Σ’ ότι αφορά στα έγκυρα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΡΙΚ έχουν ως εξής: ΔΗΣΥ 25%, ΑΚΕΛ 18.5%, ΔΗΚΟ 12%, ΕΔΕΚ 5.5%, ΕΛΑΜ 5.5%, Συμμαχία-Οικολόγοι 4% και ΔΗΠΑ 1.5%.


Στην παράσταση νίκης, το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και το 37% με μικρή διαφορά.
Εξάλλου, οι καρτέλες του Α’ μέρους της έρευνας καταδεικνύουν την άποψη των ερωτηθέντων τόσο για την καθημερινότητα όσο και για μεγαλύτερα ζητήματα της χώρας. Σε λάθος κατεύθυνση θεωρεί ότι πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο το 58%, ενώ σε σωστή μόλις το 16%.

Οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 38% εκφράζουν απογοήτευση, ενώ άλλο 24% εκφράζει ανησυχία και άγχος για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο.

Επίσης, ένα 57% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το Κυπριακό και ένα 52% την οικονομική κατάσταση και τα εισοδήματα.

Καλύτερο σύμμαχο της Κύπρου για την Άμυνά της, το 25,5% θεωρεί τις ΗΠΑ, ενώ το 21% το Ισραήλ. Ακολουθεί η Ρωσία με 20%, η Γαλλία με 13% και η Ελλάδα με 10%.

Σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 35% των ερωτηθέντων μάλλον εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το 34% μάλλον δεν το εμπιστεύεται.

Check Also

Νεκρός σε τροχαίο, 40χρονος μοτοσικλετιστής, από τη Ξυλοτύμπου

Share Twitter Έκκληση της Αστυνομίας για πληροφορίες σχετικά με το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 40χρονο …

Άστατος και σήμερα ο καιρός, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων

Share Twitter Άστατος και σήμερα ο καιρός, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική …