Ερντογάν: Σκληρή κριτική σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ

Την απόφαση των αμερικανικών αρχών να προχωρήσουν σε δίκη εναντίον του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Ζαφέρ Τσάλαγιαν, σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τσάλαγιαν κατηγορείτε για παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράκ.

Σε δηλώσεις του πριν από την αποχώρηση του από το Καζακιστάν, ο Τούρκος Πρόεδρος διερωτήθηκε εάν στις εκλογές στις ευρωπαϊκές χώρες θα κερδηθούν οι εκλογές επειδή χτυπάνε τον ίδιο.

“Αυτό το θέμα είναι πραγματικά πολύ πολύ ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να κάνω ένα νομικό σχόλιο. Το λέω καθαρά πως το βήμα που έγινε εναντίον του δικού μας πρώην Υπουργού Οικονομικών εγώ το αξιολογώ ως βήμα εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας. Δεν είναι ένα βήμα προσωπικά εναντίον του. Λένε ότι έσπασε το εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Εμείς ως Τουρκίας δεν λάβαμε απόφαση να εφαρμόσουμε μέτρα εναντίον του Ιράν. Το είπαμε αυτό και στον κ. Ομπάμα. Εμείς τέτοια μέτρα δεν θα λάβουμε, είπαμε. Την απόφαση εφάρμοσε ο Υπουργός Οικονομικών μας. Αυτό το βήμα είναι πολιτικό και οι ΗΠΑ πρέπει να το επαναθεωρήσουν αυτό”, είπε ο κ. Ερντογάν.

Παράλληλα είπε χαρακτηριστηκά πως “πίσω από αυτά έρχονται πολύ βρώμικες μυρωδιές. Το ίδιο έγινε και με τον Ριζά. Το ίδιο και με τον Γενικό Διευθυντής της τράπεζας Χαλκμπανκ. Στο τελευταίο μας ταξίδι οι επιθέσεις του ΡΚΚ εναντίον μας και η μη απομάκρυνσή τους από την αμερικανική αστυνομία ήταν προϊόν αυτής την άσχημης οσμής. Ξεκίνησαν έρευνα εναντίον των φρουρών μου. Εδώ φαίνεται η αδυναμία στην οποία υπέπεσαν οι ΗΠΑ. Μπορεί να είσαι μεγάλο κράτος αλλά το να είσαι δίκαιο κράτος είναι άλλο. Το δίκαιο κράτος περνάει μέσα από το δίκαιο νομικό σύστημα. Αν το νομικό σύστημα δεν είναι δίκαιο φέρνει βρώμικες μυρωδιές”.

Σε ότι αγορά της δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν τόνισε πως “δυστυχώς εδώ και 15 χρόνια μας καθυστερούν με τέτοιου είδους δηλώσεις. Ακόμη συνεχίζονται αυτές οι ίδιες δηλώσεις. Ήταν πολύ καθαρή η στάση των χωρών της ΕΕ εναντίον μας πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Δεν επέτρεψαν ούτε σε μένα ούτε στους Υπουργούς μας να μπουν σε πολλές χώρες. Δεν επέτρεψαν τις συγκεντρώσεις. Κι ας ήταν κάτι που δεν τους αφορούσε”

Δυστυχώς, πρόσθεσε, η δύση επέτρεψε στις τρομοκρατικές οργανώσεις να κάνουν εκστρατεία σε αυτές τις χώρες. “Εμείς όταν τα ρωτάμε αυτά δεν παίρνουμε καμιά απάντηση”, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι τώρα τσακώνονται μεταξύ τους. “Κοιμούνται και σηκώνονται με το ΑΚΡ, την Τουρκία και τον Ερντογάν. Τί σχέση έχουν με μας; Κάνετε τις δικές σας εκλογές. Χτυπώντας τον Ερντογάν θα κερδίσετε ψήφους; Αύριο στις διεθνείς συγκεντρώσεις τί θα γίνει; Θα γίνει όπως με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Δεν μπορεί να με κοιτάξει στο πρόσωπο τώρα, εγώ άλλωστε δεν τον κοιτάω. Κοιτάξτε, δεν σχημάτισε κυβέρνηση. Σε τι κατάσταση υπέπεσε;”κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Check Also

Μετάλλαξη Omicron: Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Γερμανία

Υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατα εντοπισθείσα παραλλαγή Omicron του …

Συναγερμός στην Ολλανδία με 61 κρούσματα σε επιβάτες από την Αφρική…

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 61 άνθρωποι που έφτασαν στο Άμστερνταμ με δύο πτήσεις …