Ελπίδες για δια βίου ίαση από τον καρκίνο με δ-αναστολείς

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα φάρμακο που μπορεί να καταπολεμήσει όλες τις μορφές καρκίνου ενισχύοντας την φυσική άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνοντας την υποτροπή της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και του Κέιμπριτζ (που χρηματοδοτήθηκαν από την Cancer Research UK, το Συμβούλιο Βιοτεχνολογικής Έρευνας και Βιολογικών Επιστημών και το Wellcome Trust) ανακάλυψαν ότι οι δ-αναστολείς, που χρησιμοποιούνται ήδη στη θεραπεία της λευχαιμίας, είναι επίσης αποτελεσματικοί κατά του καρκίνου του πνεύμονα, του παγκρέατος, του δέρματος και του μαστού, και ίσως και πολλών άλλων.

Όπως είναι γνωστό, ο καρκίνος καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου παράγοντας το ένζυμο p100delta, το οποίο δίνει την εντολή της επιβράδυνσής του, καθιστώντας έτσι δύσκολη της φυσική καταπολέμηση της ασθένειας από τον άνθρωπο.

Οι δ-αναστολείς που χορηγούνται ήδη σε μορφή δισκίου αναστέλλουν την δράση του ενζύμου p100delta , επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Το επιπρόσθετο όφελος για τον οργανισμό, είναι ότι μόλις μάθει να καταπολεμά τον καρκίνο οικοδομώντας ανοσία, ο καρκίνος δεν μπορεί να επανεμφανιστεί, εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει σήμερα με την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

Αν και οι ερευνητές δοκίμασαν τους δ-αναστολείς σε ποντίκια, πιστεύουν ότι θα είναι αποτελεσματικοί και στους ανθρώπους και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν σύντομα να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές.

«Οι δ-αναστολείς βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τον καρκίνο. Και αυτό συμβαίνει με όλες τις μορφές του», εξηγεί ο καθηγητής Μπάρτ Βανχεσεμπροκ, του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που πρώτος ανακάλυψε το ένζυμο p100delta το 1997.

«Σίγουρα θα είναι λειτουργική η θεραπεία και στους ανθρώπους και σε περίπτωση που ο καρκίνος επανεμφανιστεί, θα είναι μικρότερος, αλλά οπωσδήποτε οι δ-αναστολείς θα είναι επιβοηθητικοί μετά από χειρουργική εκτομή του καρκινικού όγκου», συμπληρώνει.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η αναστολή του ενζύμου στα ποντίκια αύξησε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης σε όλο το εύρος των καρκινικών όγκων, συμπαγών και αιματολογικών.

Τα ποντίκια που πήραν δ-αναστολείς επιβίωσαν του καρκίνου του μαστού για διπλάσιο χρονικό διάστημα από την ομάδα ελέγχου. Επίσης, ο καρκίνος έδωσε λιγότερες μεταστάσεις, με μικρότερους σε μέγεθος όγκους. Τα ποσοστά επιβίωσης μετά από χειρουργική αφαίρεση των πρωτοπαθών μαστικών όγκων ήταν επίσης σημαντικά βελτιωμένα, σημαντική κλινική ένδειξη για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού μετά από μαστεκτομή.

Επίσης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων «θυμόταν» τον καρκίνο και ήταν σε θέση να τον καταπολεμήσει πάλι. Τα ποντίκια που εκδήλωσαν καρκίνο για δεύτερη φορά, κατάφεραν και πάλι να επιβιώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δ-αναστολείς βρίσκονται ήδη υπό κλινική δοκιμή και έχουν χαρακτηριστεί «Πρωτοποριακή Θεραπεία» από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ώστε να επισπευσθεί η ανάπτυξή τους.

Σε περίπτωση θετικής γνωμοδότησης από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές, θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμοι για ευρεία χρήση στα επόμενα χρόνια.

Check Also

Ευλογιά π: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να τερματίσει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που είχε κηρύξει

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να τερματίσει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που …

Υγεία: Είδη χορτοφαγικής διατροφής και ποιες οι διαφορές τους

Vegan, Vegetarian, Pescetarian ή Flexiterian: Σε τι διαφέρουν; Μάθε ποια είναι τα είδη μιας (vegan) …