Εκτινάχτηκε η τουρκική λίρα μετά την κατάπαυση του πυρός – «Χάρη» Τραμπ στον Ερντογάν

Η τουρκική λίρα εκτινάχτηκε στο υψηλότερο επίπεδό της για τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ τα ομόλογα και οι μετοχές έκαναν το δικό τους “ράλι”, από την ώρα που οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μην επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία ως μέρος μιας προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης της πυρός στη Συρία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον την Πέμπτη.

Το νόμισμα κέρδισε 1,3% κι η ισοτιμία του με το δολάριο έφτασε στο 5,7585/1$, σβήνοντας τις απώλειες που τις τελευταίες μέρες τροφοδοτήθηκαν από την ανησυχία ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει κυρώσεις εναντίον της τουρκικής οικονομίας ως απάντηση στην επίθεση κατά των Κούρδων ανταρτών στη Συρία.

Ο μετοχικός δείκτης αναφοράς σημείωσε άνοδο σχεδόν 4%, που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο. Η απόδοση των πενταετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησε περισσότερο από 160 μονάδες βάσης, πέφτοντας κάτω από το 15% για πρώτη φορά μέσα στην εβδομάδα.

«Η συμφωνία εκεχειρίας, έστω και προσωρινή, προκάλεσε αισιοδοξία στους επενδυτές ότι ο κίνδυνος κυρώσεων έχει μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Τσαν Οκσούν, ανώτερος διευθυντής θεσμικών πωλήσεων στην Global Securities στην Κωνσταντινούπολη. «Η διάθεση είναι γενικά πιο θετική».

Η συμφωνία κατοχυρώνει τον τουρκικό έλεγχο μιας βαθιάς «ασφαλούς ζώνης» 20 μιλίων στη βόρεια Συρία, που αντιπροσωπεύει μια νίκη για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναζητούσε άτι τέτοιο επί πολλά χρόνια. Οι Η.Π.Α. έχουν επίσης υποσχεθεί να αποσύρουν τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μόλις τεθεί σε ισχύ η μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε κυρώσεις, παρά την ανακοίνωση της Πέμπτης. Τα μέτρα που σχεδιάζουν, θα στρέφονται εναντίον της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του τουρκικού ενεργειακού τομέα, ενώ παράλληλα θα απαγορεύουν σε κάθε επιχείρηση ή ιδιώτη των ΗΠΑ να αγοράσει τουρκικό δημόσιο χρέος.

«Αν αυτό το νομοσχέδιο παραμείνει ως έχει και εγκριθεί από το κοινοβούλιο, αυτό θα ήταν μια βάναυση εξέλιξη», δήλωσε ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Η επιβολή κυρώσεων για αγορές που αφορούν σε κρατικό χρέος θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα έχει 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος για χρηματοδότηση κάθε χρόνο».

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή δικομματική αντίθεση στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές αν το προεδρείο της Γερουσίας θα φέρει το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις προς ψήφιση.

Η λίρα διαπραγματευόταν κατά 0,9% υψηλότερα, στις 5,7803 ανά δολάριο στις 10:53 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη. Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 περιόρισε τα κέρδη του στο 3,5%, με οδηγό της ανόδου τις Turkiye Garanti Bankasi AS και την Akbank TAS, τις μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της χώρας.

Check Also

Tο σούπερ μάρκετ του μέλλοντος θα είναι πάνω σε ρόδες..!

Share Twitter Σε μια οικονομία που οι κανόνες περί αποστασιοποίησης λαμβάνουν πλέον κεντρικό ρόλο, πολλά …

Δείτε τι «αυγατίζει» τη μυθική περιουσία (15,2 δισ.) του Mr. Zara… δεν είναι μόνο από τα ρούχα

Share Twitter Η αξία της ακίνητης περιουσίας του Αμάνσιο Ορτέγκα ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Inditex …