Διαχείριση ΜΕΔ €800 εκατομμυρίων με την συνεργασία Τράπεζας Κύπρου – Pepper

Σε συμφωνία συνεργασίας κατέληξε τελικά η Τράπεζα Κύπρου με την εταιρεία εξυπηρέτησης δανείων Pepper Cyprus Limited, για να επιταχύνει την αντιμετώπιση του πλέον δύσκολου μέρους του μη εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει της συμφωνίας, η Pepper, που διαθέτει εμπειρία στην παροχή λύσεων εξυπηρέτησης δανείων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, θα φέρει στην τράπεζα τη δική της ομάδα 40 περίπου εξειδικευμένων ατόμων, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στην διαχείριση δανείων ύψους €800 εκατομμυρίων, που ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελεί περίπου το 15% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου των νοικοκυριών και των ΜΜΕ της τράπεζας και θεωρείται το πιο δύσκολο, αφού συνεπάγεται αυξημένο όγκο εργασίας και προϋποθέτει εξειδικευμένες επιλογές εξυπηρέτησης, τις οποίες θα προσφέρει η Pepper.

Η συμφωνία με την Pepper, καταδεικνύει και εξυπηρετεί την αλλαγή στην στρατηγική της τράπεζας, η οποία έπειτα από την πρόοδο που παρατηρήθηκε στην μείωση των εταιρικών ΜΕΔ τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνεται πλέον στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Δεν είναι τυχαίο το ότι η τράπεζα θεωρεί πως η μείωση των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και ΜΜΕ αποκτά μεγαλύτερη προτεραιότητα από την αντιμετώπιση προβληματικών εταιρικών δανείων και για αυτό θεωρεί πως αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις για το 2018.

Θεωρείται επίσης ότι η συνεργασία με την Pepper θα αντιμετωπίσει την υστέρηση που παρουσιάζεται στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ νοικοκυριών και ΜΜΕ σε σύγκριση με τα εταιρικά δάνεια, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη πρόοδος.

Η ομάδα της Pepper, θα λειτουργεί παράλληλα με την εξειδικευμένη ομάδα της τράπεζας η οποία επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ήδη η ομάδα αυτή, (220 άτομα) έχει επιφέρει καθαρή μείωση ΜΕΔ ύψους €1,1 δις σε περίοδο 18 μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία με την Pepper, θεωρεί η Τράπεζα Κύπρου, θα επιταχύνει την ικανότητά της για ταχύτερη επίλυση προβληματικών μικρών δανείων, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά και συνάδει με την δέσμευση της τράπεζας για πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ το συντομότερο δυνατό.

Αντί της δημιουργίας ξεχωριστής πλατφόρμας, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας (APS Cyprus) και του Συνεργατισμού (Altamira Asset Management Cyprus Ltd), η ομάδα της Pepper θα εργάζεται εντός της Διεύθυνσης Αναδιαρθρώσεων και Ανακτήσεων της τράπεζας υπό τον Νικ Σμιθ, με την τράπεζα να διατηρεί την πλήρη ιδιοκτησία, τον έλεγχο και την ευθύνη για όλα αυτά τα δάνεια που θα δίνονται στην Pepper για διαχείριση. Συνεπώς, τα υπό διαχείριση δάνεια θα παραμείνουν στον ισολογισμό της τράπεζας.

Η Τράπεζα χαρακτηρίζει τη συνεργασία με την Pepper ως στρατηγικής σημασίας, τόσο για το συγκρότημα, την ίδια την Pepper και την Κύπρο, καθώς θα βελτιώσει την ικανότητα μείωσης των ΜΕΔ σε μια κατηγορία που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την οικονομία.

Η Pepper θα αρχίσει δουλειά άμεσα, κατόπιν έγκρισης από τη συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ), ενώ αναμένεται ότι οι λύσεις εξυπηρέτησης δανείων θα είναι κλιμακωτή εντός του 2018, κάτι που θα επιτρέψει στην τράπεζα θα πετύχει υψηλότερο ρυθμό βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στης στοιχείων.

Παράλληλα, η τράπεζα θεωρεί πως αυτό θα μπορούσε να δώσει ευκαιρίες σε άλλες τράπεζες στο νησί για επίτευξη ταχύτερων βελτιώσεων και ευρύτερων στρατηγικών επιλογών.

Ο όμιλος Pepper ξεκίνησε από την Αυστραλία και έχει θυγατρικές την Pepper Europe και την Pepper Cyprus Limited. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας με προσωπικό που ξεπερνά τα 2.000 άτομα, ενώ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία υπερβαίνουν τα €35 δισεκατομμύρια. Είναι μια εταιρεία με ηγετική θέση στην προφορά υπηρεσιών εξυπηρέτησης ΜΕΔ στην Ευρώπη, με δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, παρέχοντας λύσεις που ξεπερνούν τα €30 δις για λογαριασμό διαφόρων θεσμικών επενδυτών.

Check Also

Πετροβολισμοί και επεισόδια στο Πουρνάρα – Τραυματίστηκαν 5 αλλοδαποί και 2 Αστυνομικοί…

Μάχη με τις πέτρες στο Πουρνάρα: Ενεπλάκησαν σε καυγά δύο διαφορετικές ομάδες – Τραυματίστηκαν αστυνομικοί …

Ουκρανικό: Επαφές Γκουτέρες με Ζελένσκι, Ερντογάν -Σιτηρά και Ζαπορίζια στην ατζέντα

Με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι συναντώνται σήμερα στη Λβιβ της Ουκρανίας ο ΓΓ του …