ΔΗΚΟ: Διερωτόμαστε, αν το ΑΚΕΛ υιοθετεί τη θέση Χριστόφια για το Φ.Α.

Το κυπριακό φυσικό αέριο πρέπει να διοχετευθεί στην Ευρώπη, μόνο μέσω του ευρωπαϊκού αγωγού EAST MED, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το Δημοκατικό κόμμα:

“O πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, έχει δηλώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποδεχτεί την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Η θέση του κ. Χριστόφια, η οποία είχε εκφραστεί και πρόσφατα από στελέχη του ΔΗΣΥ, εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξάλλου, έχει καταγραφεί πολλές φορές η επιμονή της Τουρκίας να προ – εξασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα περνά από την επικράτεια της και αυτό τα εξηγεί όλα.

Διερωτόμαστε, αν η ηγεσία του ΑΚΕΛ υιοθετεί τη θέση του κ. Χριστόφια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ξεκάθαρα, ότι η εν λόγω διευθέτηση, πρέπει να απορριφθεί εκ προοιμίου, είτε πριν, είτε μετά τη λύση του κυπριακού, καθώς:

• Η πολιτική της Τουρκίας είναι αλλοπρόσαλλη και προκαλεί αποσταθεροποίηση και ανησυχία, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και σε φίλες χώρες στην περιοχή.
• Η Τουρκία δεν θα αποκτήσει ποτέ ούτε τον ελάχιστο βαθμό αξιοπιστίας, έτσι ώστε να την εμπιστευτούμε.

• Θα αποτελούσε τη χείριστη επιλογή και πολιτική αυτοκτονία, να εκχωρήσουμε τον έλεγχο της στρόφιγγας του κυπριακού φυσικού αερίου στην Τουρκία.
• Ο αγωγός προς την Τουρκία ΔΕΝ είναι ο πιο κερδοφόρος και οικονομικός τρόπος εξαγωγής του φυσικού μας αερίου.

Το κυπριακό φυσικό αέριο πρέπει να διοχετευθεί στην Ευρώπη, μόνο μέσω της Αιγύπτου, που είναι και η πιο συμφέρουσα επιλογή για την κυπριακή οικονομία.

Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή και η επιβεβαίωση της σημασίας που έχει η Κύπρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό δεν θα επιτευχθεί, εάν παραδώσουμε τα ηνία των ενεργειακών σχεδιασμών στην Τουρκία.

Καλούμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τη θέση της, δημόσια και επίσημα, για αυτό το σοβαρό ζήτημα.”

 

Check Also

ΔΗΚΟ: Η απόφαση του Ανωτάτου δεν αναιρεί την αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αναιρεί το πολιτικά μεμπτό γεγονός» δηλαδή την  αυταπόδεικτη σύγκρουση …

Ανώτατο: Αντισυνταγματική η απόφαση της Βουλής για έλεγχο Γ. και Β. Εισαγγελέα

Αντισυνταγματική, εξ υπαρχής άκυρη και άνευ οιουδήποτε απολύτως νομικού αποτελέσματος κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο …