Το Πανεπιστήμιο Κύπρου καταδικάζει την αφαίρεση της σημαίας των ΛΟΑΤ

Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου, καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την ενέργεια αγνώστων μέχρι στιγμής προσώπων να κατεβάσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου, συμβόλου των ΛΟΑΤ ατόμων και των δικαιωμάτων τους.

Η σημαία είχε αναρτηθεί στον προαύλιο χώρο του Κτηρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» για 24 ώρες την 17η Μαΐου, διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, καθώς αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, μεταξύ άλλων, είναι και οι δράσεις που οδηγούν σε μία ανοικτή κοινωνία, με συμβολή στον κριτικό αναστοχασμό, την αλλαγή και την ανανέωση. Με το συμβολικό αυτό τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου τάχθηκε αλληλέγγυο, από κοινού με τον υπόλοιπο σύγχρονο και δημοκρατικό κόσμο, υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων και της αποδοχής μίας κατηγορίας συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν διαχρονικά υποστεί διακρίσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου.

Θέλησε επίσης να συμβάλει στην ανάδειξη της ορατότητας των ΛΟΑΤ ατόμων που εξακολουθούν να λοιδορούνται και να αντιμετωπίζονται με υποτιμητικό τρόπο, ακόμη και με φανατισμό ή και μίσος, από μερίδα της κοινωνίας. Αυτό εξάλλου απέδειξε και η δειλή ενέργεια όσων ετσιθελικά και αντιδημοκρατικά επιχείρησαν να αναιρέσουν την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου και να αναδείξουν, στο χώρο του Πανεπιστημίου, τη δυσανεξία τους προς τη διαφορετικότητα, την καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ίδια τη δημοκρατία.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπερασπίζεται και προάγει, ως οφείλει, τον ελεύθερο διάλογο και την ελευθερία έκφρασης, αλλά δεν πρόκειται να ανεχτεί τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, που είναι έννοιες και πρακτικές πλήρως αντιθετικές με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ρατσισμός είναι η γενεσιουργός αιτία εγκλημάτων που έχουν βάψει με αίμα την ανθρωπότητα.