Γ. Ελεγκτής σε ΠτΔ: Ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής

Γ. Ελεγκτής σε ΠτΔ: Ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής

«Μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι» τόνσε σε δηλώσεις του ο  Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ απαντώντας στις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Aναστασιάδη σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και ουδέποτε αναμιγνύομαι στην πολιτική. Μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω, απερίσπαστος».

Τα τελευταία χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία μεταμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται και πλέον, με την καθοδήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζει όλα τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, κάτι που δεν γινόταν προηγουμένως, πρόσθεσε.

«Έχουμε αντιμετωπίσει τις αδυναμίες διαρροών, έχουμε χειριστεί άλλες εγγενείς αδυναμίες και έχουμε καταστήσει τις εκθέσεις μας πιο αξιόπιστες και αντικειμενικές. Έτσι θα συνεχίσουμε» κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής.

Στη συνέντευξή που μεταδόθηκε την Παρασκευή, στο OMEGA, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει τις εξουσίες του, ενώ είπε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να περιορίσει την δικαιοδοσία του εκεί και όπου το Σύνταγμα προβλέπει.

«Ο καθένας θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών και ιδιαίτερα να σέβεται τους θεσμούς του κράτους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Γενικός Ελεγκτής να υποκαθιστά τον Γενικό Εισαγγελέα και να αποφαίνεται εάν και κατά πόσο και ποια είναι τα θέματα που πρέπει να πάνε στη Βουλή. Αυτό δεν είναι ποσώς θέμα του Γενικού Ελεγκτή».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή σε συγκυβερνήτη. «Το Σύνταγμα προνοεί ότι κυβερνά τη χωρά εκείνος που ο λαός αναδεικνύει. Ο Γενικός Ελεγκτής και βεβαίως έχει εξουσίες εκ του Συντάγματος να ελέγχει την ορθή χρήση των πόρων του κράτους» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και ο Γενικός Ελεγκτής ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται» συνέχισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «μια σειρά ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών ενέχουν το πολιτικό στοιχείο δυστυχώς και ταυτίζονται πλήρως με συγκεκριμένο κόμμα».

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Γενικός Ελεγκτής ότι ο ρόλος του δεν είναι οι πολιτικές ανακοινώσεις ή οι απαντήσεις σε Υπουργούς ή οι προσβλητικές αναφορές απέναντι σε άλλους θεσμούς, είπε και έκανε λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν ήταν ατυχής ο διορισμός του Γενικού Ελεγκτή, απλά υπερβαίνει τις εξουσίες του». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι μια πιο ενεργή παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για να υποδείξει μέχρι που φτάνουν τα όρια των εξουσιών «δεν θα ήταν βλαπτική, αντίθετα θα ήταν πάρα πολύ θετική».

Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει κάτι το προσωπικό με τον Γενικό Ελεγκτή «αλλά παρατηρούνται τάσεις λαϊκισμού». «Είναι θέμα αρχής για εμένα. Δεν μπορεί να συγκυβερνώ με θεσμό τα καθήκοντα του οποίου καθορίζονται ρητά από το Σύνταγμα και δεν πρέπει να συμμετέχει ή να υποκαθιστά την εκτελεστική εξουσία» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τέλος ότι ουδείς αρνείται τον έλεγχο, είπε όμως ότι είναι άλλο η εκ των προτέρων συναίνεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Check Also

Υπ. Υγείας: Αυξάνεται ο αριθμός των δειγματοληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια

Share Twitter Υπ. Υγείας: Αυξάνεται ο αριθμός των δειγματοληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια Κατόπιν των συστάσεων …

Υπ. Υγείας: Νέο Διάταγμα για αιτητές ασύλου και κρατούμενους

Share Twitter Υπ. Υγείας: Νέο Διάταγμα για αιτητές ασύλου και κρατούμενους Ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε …