Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ: Αποχαιρετισμός στον πρέσβη μας, Θέμο Στοφορόπουλο

H Συντονιστική Επιτροπή Υπεράσπισης Αγώνα Ελεύθερης Κύπρου, αποχαιρετά τον Θέμο Στοφορόπουλο:

Έφυγε από κοντά μας την Τετάρτη 27 Μαίου ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος, ένας πατριώτης, δημοκράτης και αγωνιστής για τα εθνικά μας θέματα. Είναι γνωστή η ιστορία του που ανέτρεψε την συμβατική εξωτερική πολιτική την δεδομένη ιστορική συγκυρία.

Παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1988 ενώ υπηρετούσε ως πρέσβης στην Λευκωσία μετά την συνάντηση του Νταβός. Στη συνάντηση αυτή ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με τον τούρκο ομόλογό του Τ. Οζάλ, συμφώνησε στην ειρηνική διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών αποσυνδέοντας το Κυπριακό, το κορυφαίο Εθνικό μας ζήτημα από αυτές.

Επακόλουθα της ανωτέρω συμφωνίας και με την αναγνώριση ως υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε. το 2004 στο Ελσίνκι, ήταν ότι κέρδισε η Τουρκία τον χρόνο που χρειαζόταν για εσωτερική αναδιοργάνωση τόσο στην οικονομία (ανήκει στους G20), όσο και στον στρατό.

Αυτή την στροφή του Έλληνα πρωθυπουργού προείδε ως άκρως ζημιογόνα για τα εθνικά μας συμφέροντα ο πρέσβης και δεν μπορούσε να υπηρετήσει μια εξωτερική πολιτική με το Κυπριακό στο ράφι. Αυτό τον σημάδεψε καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής του και επιδόθηκε σε έναν ανένδοτο αγωνα για την Κύπρο μας.

Η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. (Συντονιστική Επιτροπή Υπεράσπισης Αγώνα Ελεύθερης Κύπρου) ιδρύθηκε με σκοπό το ενιαίο μέτωπο του αγώνα της απελευθέρωσης σε Ελλάδα και Κύπρο, και ο ίδιος, ιδρυτικό μέλος της, αγωνίσθηκε σθεναρά γι’ αυτό τον σκοπό αδιαλείπτως. Οι πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις του, η βιωματική του σχέση ως διπλωμάτης με το Κυπριακό, ο σχεδιασμός και η διορατικότητά του για αντιμετώπιση κρίσεων όπως στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν, αλλά και η αποδόμηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των Γενικών Αρχών Δικαίου του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε. για την τερατογενή αυτή εκτροπή από τους αναγκαστικούς κανόνες του Γενικού Διεθνούς Δικαίου, είναι μερικές από τις παρακαταθήκες του που μας άφησε, οι οποίες θα μας εμπνέουν και θα μας διδάσκουν.

Θα τον θυμόμαστε και θα αγωνιζόμαστε.