Γρίπη και κρυολόγημα: Συμπτώματα και οδηγίες προφύλαξης

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Η γρίπη αρχίζει απότομα, προκαλεί ψηλό πυρετό, ρίγος, μυϊκούς πόνους, πόνο λαιμού, βήχα και μύτη που τρέχει.

Η γρίπη και το κρυολόγημα είναι μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς.

Το κρυολόγημα είναι ηπιότερη ασθένεια απ’ ότι η γρίπη. Οι ασθενείς με κρυολόγημα σπάνια έχουν πυρετό, πονοκεφάλους ή την πολύ σοβαρή εξάντληση με καταπόνηση που παρουσιάζουν συχνά οι ασθενείς με γρίπη.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, μυαλγίες, ανορεξία, πονοκέφαλος, κακουχία, ρίγη, δύσπνοια. Μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια.

Τα συμπτώματα συνήθως εισβάλλουν αιφνίδια.

Συχνά όμως η λοίμωξη δεν παρουσιάζεται με τα συνηθισμένα συμπτώματα (ασυμπτωματική).

Ο χρόνος επώασης είναι περίπου 2 ημέρες

Επιπλέον η γρίπη διαδίδεται γρήγορα σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων κατά την εποχή της γρίπης που διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο κάθε χρόνο.

Η γρίπη προκαλεί επιδημίες σε κοινότητες και υπολογίζεται ότι από 5% έως 20% των ανθρώπων προσβάλλονται από γρίπη κάθε χρόνο.

Τα παιδιά είναι 2 έως 3 φορές πιο πιθανόν να προσβληθούν από τη γρίπη σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επίσης τα παιδιά συχνά μεταδίδουν τους ιούς της γρίπης στους ενήλικες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς σοβαρά προβλήματα από τη γρίπη. Ωστόσο εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό χρειάζεται να εισαχθεί σε νοσοκομείο για θεραπεία και ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς αποβιώνουν.

Για την προφύλαξη όλων από την γρίπη είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε μερικά σημαντικά στοιχεία:

1. Οι ιοί της γρίπης και του κρυολογήματος ζουν για ώρες σε διάφορες επιφάνειες (χερούλια πορτών, γραφεία, θρανία, τραπέζια, πάγκους). Πλένετε τακτικά τα χέρια σας, για τη δική σας προστασία και των άλλων.

2. Η γρίπη αρχίζει απότομα, προκαλεί ψηλό πυρετό, ρίγος, μυϊκούς πόνους, πόνο λαιμού, βήχα και μύτη που τρέχει. Η καλύτερη πρόληψη είναι το εμβόλιο για όλους.

3. Εάν αγγίξετε με τα χέρια τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας μετά από επαφή με άτομο ή επιφάνεια που έχει τον ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης, πιθανόν και εσείς να πάθετε το ίδιο.

4. Μετά από αεροπορικό ταξίδι, ένας επιβάτης στους πέντε έχει σημεία κρυολογήματος. Για την πρόληψη, πλένετε τα χέρια μετά από χειραψίες και αποφεύγετε να αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια και το στόμα σας.

5. Η γρίπη είναι σημαντικός δολοφόνος ασθενών με καρδιοπάθειες και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Κάθε χρόνο τα ευπαθή άτομα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.

6. Για τον πόνο λαιμού πίνετε πολλά υγρά, τσάι και ζεστό χυμό λεμονιού με νερό. Οι γαργάρες με αλατόνερο, χαμομήλι και η ενυδάτωση εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των ιών του κρυολογήματος.

7. Για το κρυολόγημα και τη γρίπη, η κοτόσουπα με λαχανικά βοηθά πολύ. Ο φυσικός ζωμός κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση. Ανακουφίζει και μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης.

8. Οδηγοί προσέξτε: Τα άτομα με κρυολόγημα ή γρίπη παρουσιάζουν μεγάλη μείωση των ικανοτήτων για οδήγηση και είναι αιτία χιλιάδων δυστυχημάτων κάθε χρόνο.

Check Also

Δρ Σαράντος: 3 Αλήθειες + 1 Ψέμα για τις σύγχρονες Αρθροπλαστικές

Share Twitter Από τον Κωνσταντίνο Σαράντο, εξειδικευμένο Χειρουργό Ορθοπεδικό, Fellowship Trained* Οι αρθροπλαστικές αποτελούν επέμβαση …

Viral! Είστε πιο έξυπνοι από όσο νομίζετε; (Video)

Share Twitter Πριν βιαστείτε να θεωρήσετε ότι δεν είστε και διάνοια καθώς δεν είστε και …