Βρετανία: Το Βrexit του Τζόνσον κάνει μικρότερη κατά 3,5% τη οικονομία

Η συμφωνία για το Brexit του Μπόρις Τζόνσον θα συρρικνώσει τη βρετανική οικονομία κατά 3,5% μακροπρόθεσμα, συνεπώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται για μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (Niesr).

Το χάος που περιβάλλει το Brexit έχει ήδη επηρεάσει την ανάπτυξη, σύμφωνα με το think tank σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Αν η Βρετανία συνεχίσει την τωρινή πορεία της με τη χρόνια αβεβαιότητα και τους αμετάβλητους κανόνες συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση -που αποτελεί το βασικό σενάριο του Niesr- η οικονομία θα παρουσιάσει απώλεια παραγωγής περί το 2%.

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να υποφέρει από αυτό που καλούμε ‘σταδιακό ξεφούσκωμα’ «, δήλωσε ο διευθυντής του, Niesr Τζαγίντ Τσάντχα. «Χωρίς θόρυβο, χωρίς εκρήξεις, αλλά ένα σταδιακό ξεφούσκωμα, καθώς οι επενδύσεις αναβάλλονται και καθυστερούν ενόψει της αβεβαιότητας».

Οι προβλέψεις του Niesr αφορούν στο σενάριο παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Η συμφωνία του Τζόνσον θα αφήσει όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου φτωχότερα κατά την επόμενη δεκαετία και θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2,5%. Η έκθεση έστρεψε τα βέλη της και προς το Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε «αταξία» σε ό,τι αφορά στην έλλειψη στρατηγικής.

Με το Κοινοβούλιο ακόμη να βρίσκεται σε αδιέξοδο ως προς το Brexit, ο υπουργός Οικονομικών Σαχίντ Τζαβίντ την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε τα σχέδια του για να υποβάλει το νέο προϋπολογισμό της χώρας στις 6 Νοεμβρίου, αν και αναμένονται νέες οικονομικές προβλέψεις, με βάση το σενάριο ότι η Βρετανία εγκαταλείπει την ΕΕ.

Η προοπτική για μείωση επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας αυξάνεται, σύμφωνα με τον Άρνο Χάντσε, οικονομολόγο στο Niesr. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πληθωρισμός είναι κάτω από το στόχο του 2%, η ισοτιμία της λίρας ανεβαίνει, οι κίνδυνοι καθοδικών τάσεων που προέρχονται από την παγκόσμια οικονομία και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μείωση των τιμών καιροφυλακτούν. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής είναι πιθανό να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο πριν κάνουν μια τέτοια κίνηση, πρόσθεσε.

Η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την τελευταία πολιτική της απόφαση και θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 7 Νοεμβρίου.

Check Also

Εσοδα ρεκόρ για την Ζοοm! $8,5 δισ. η περιουσία του Εric Yuan που από μια ιδέα έγινε κροίσος

Share Twitter Η Zoom Video Communications Inc. απέδειξε ότι οι πελάτες της εν μέσω πανδημίας …

Τι αποκαλύπτει έκθεση για τις πετρελαιοπηγές Ερντογάν, στη Λιβύη

Share Twitter Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη έγινε γνωστή εδώ και λίγα χρόνια, …