Βρετανία: Σκέψεις για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών στα επιτόκια

Σε σκέψεις για το αν θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών στα επιτόκια βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία.

Με τις τιμές να αυξάνονται με πενταπλάσια ταχύτητα από τον στόχο του 2% της BoE και τη λίρα να πέφτει σχεδόν καθημερινά, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή Άντριου Μπέιλι, βρίσκονται υπό πίεση να επιταχύνουν τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης.

Η κίνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας θα τονώσει την οικονομία, αμβλύνοντας την ύφεση που περιμένουν τόσο οι αναλυτές, όσο και η BOE.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τη στερλίνα.

Έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν 47 αναλυτές, έδειξε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται στις 22 Σεπτεμβρίου να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,25%.

Check Also

H Credit Suisse επεξεργάζεται σχέδια για να «αναστήσει» την bad bank

Σχέδια για να «αναστήσει» την bad bank επεξεργάζεται η Credit Suisse Group, καθώς προσπαθεί να …

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) «ρίχνει» τις ευρωπαϊκές αγορές – Πτώση άνω του 1%

Με αρνητικό πρόσημο άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ακόμη μία …