Μπαρτσελόνα: Ισολογισμός με ρεκόρ εσόδων στην ιστορία του αθλητισμού

Από τότε που ο Τζουάν Λαπόρτα επανήλθε στον προεδρικό θώκο της Μπαρτσελόνα τον Μάρτιο του 2021 ο καταλανικός σύλλογος έχει ανακτήσει αξιοπρεπή οικονομική κατάσταση, αν και χρειάστηκαν επώδυνες αποφάσεις αρχικά όπως η μη ανανέωση του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι.

Αυτό το καλοκαίρι κι αφού ενεργοποίησαν αρκετούς «οικονομικούς μοχλούς», όπως τους αποκάλεσε ο Καταλανός παράγοντας, για να ενισχύσουν σημαντικά την ομάδα με μεταγραφές από το «πάνω ράφι» (153 εκατ. ευρώ επένδυσαν), οι «μπλαουγκράνα» ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματά τους.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μπαρτσελόνα, που συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του Barça Store Canaletes, του επίσημου καταστήματος του συλλόγου στη Ράμπλα της Βαρκελώνης, κατέληξε στις ακόλουθες συμφωνίες:

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για τη σεζόν 2022-23, ο οποίος περιλαμβάνει προϋπολογισμό λειτουργικών κερδών 1,255 δισ. ευρώ, με προβλεπόμενα κέρδη 274 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν, το διοικητικό συμβούλιο της Μπάρτσα έκλεισε το οικονομικό έτος 2021/22 με κύκλο εργασιών 1,017 δισεκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 98 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Καταλανών.

Έτσι όπως παρουσιάζει η διοίκηση της Μπαρτσελόνα την κατάσταση, ούτε υπάρχει κίνδυνος χρεωκοπίας ή ανάγκη για αλλαγή του κλαμπ κι από σύλλογος λαϊκής βάσης να μετατραπεί σε ΠΑΕ ή έστω σ’ ένα μεικτό μόρφωμα. Παράλληλα, δεν υπάρχει και λόγος ανησυχίας στις τάξεις της Μπάγερν Μονάχου και των άλλων ομάδων για το αν θα λάβουν τα χρήματα από τις μεταγραφές που συμφώνησαν με τους «μπλαουγκράνα».

Βέβαια, όλα αυτά τα οικονομικά στοιχεία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό και στην αγωνιστική επιτυχία που ευελπιστούν οι παράγοντες να έχει η ομάδα ώστε να αποφέρει σημαντικά χρηματικά έπαθλα, τα οποία κρίνονται αναγκαία.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μπαρτσελόνα έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει στο οικονομικό σκέλος μιας και στα επόμενα χρόνια τα έσοδά της δεν αναμένεται να είναι τόσο υψηλά αν προηγουμένως δεν βρει νέες πηγές και δεν κλείσει συμφωνίες με σπόνσορες. Αυτό είναι το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει ο Τζουάν Λαπόρτα παράλληλα με τις μειώσεις των μισθών ορισμένων εκ των παικτών στους οποίους η προηγούμενη διοίκηση έδωσε συμβόλαια που χαρακτηρίζονται εκτός αγοράς.

Επιπλέον, η Μπαρτσελόνα θέλει να φέρει τα οικονομικά της σε ισορροπία και να δημιουργήσει το χώρο ώστε να «κυνηγήσει» το μεγάλο όνειρο του Τζουάν Λαπόρτα, του προπονητή Τσάβι Ερνάντεθ και όλων των οπαδών του συλλόγου, δηλαδή την επιστροφή του Λιονέλ Μέσι το ερχόμενο καλοκαίρι που μένει ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν – σε περίπτωση που ο Αργεντινός δεν ανανεώσει τη συνεργασία του μαζί της.