Βουλή: Καλούν Ελληνική και ΣΚΤ να βρούν λύσεις μέχρι τη Δευτέρα

Βουλή: Καλούν Ελληνική και ΣΚΤ να βρούν λύσεις μέχρι τη Δευτέρα

Η έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη με θέμα «Οι συμψηφισμοί λογαριασμών στο Συνεργατισμό χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των πελατών και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από καταχρηστικές και αυθαίρετες χρεώσεις ή αυξήσεις σε παρεχόμενες υπηρεσίες από τράπεζες», ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 4 ώρες.

Το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα με απόφαση της Επιτροπής, ύστερα από εισήγηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.

Η Επιτροπή κάλεσε την Ελληνική Τράπεζα και την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να βρουν μέχρι τη Δευτέρα λύσεις με 4.500 τρεχούμενους λογαριασμούς που έκλεισαν και οι οποίοι δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα. Επίσης έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών για την αποστολή εκπρόθεσμα επιστολών με τις οποίες ενημερώνονταν οι πελάτες της πρώην ΣΚΤ για συμψηφισμό των καταθέσεων/δανείων ή πάγωμα λογαριασμών τους.

Ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και Δεύτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ), η οποία αντικατέστησε την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, Σταύρος Ιακώβου δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι υπάρχουν 4.500 τρεχούμενοι λογαριασμοί (συνδεδεμένοι με δάνεια) οι οποίοι με βάση τη δική μας κατηγοροποίηση ήταν εξυπηρετούμενα και σε αυτή την περίπτωση υπήρξαν έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις” από πελάτες της ΣΚΤ.

Εξήγησε ότι αυτοί οι λογαριασμοί με βάση τις τελικές παραμέτρους και τη μεθοδολογία κατηγοροποίησης όπως κατέληξαν μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική, έμειναν στην περίμετρο του Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και εκτός της περιμέτρου της Ελληνικής Τράπεζας.

Ωστόσο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην περίμετρο της αυτούς τους 4.500 λογαριασμούς και πρόσθεσε ότι αν η Ελληνική Τράπεζα μεταφέρει αυτούς τους λογαριασμούς όλοι όσοι θα είχαν διαθέσιμα λεφτά στον τρεχούμενος τους θα έχουν την Δευτέρα, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο επηρεάστηκαν 16,000 λογαριασμοί, από τον συμψηφισμό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου υπάρχουν τρεις πτυχές του προβλήματος, 2.000 καταθέσεις εγγράφως δεσμευμένες σε δάνεια, 3.500 καταθετικοί λογαριασμοί χωρίς δέσμευση που οι ιδιοκτήτες τους ήταν οφειλέτες σε δάνεια με μικρή καθυστέρηση και 10,5000 τρεχούμενοι λογαριασμοί με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που τερματίστηκαν.

 

Check Also

Φράγκος για ΡΙΚ: Τα πολιτικά κόμματα ν’ αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες

Share Twitter Φράγκος: Τα ψέματα, σημείωσε με έμφαση, έχουν τελειώσει! Αν η Βουλή δεν ψηφίσει …

Γ. Ελεγκτής για ΡΙΚ: Χρειάζεται μία νεά μελέτη με τις πραγματικές ανάγκες

Share Twitter Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΡΙΚ και το …