Βουλή: Αναστέλλονται για 9 μήνες οι δόσεις δανείων

H  Ολομέλεια της Βουλής, άναψε το «πράσινο φως» για το νομοσχέδιο που αφορά αναστολή δόσεων δανείων.

Συγκεκριμένα με 31 ψήφους υπέρ η βουλή ψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη.

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων για εννέα μήνες. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 31 βουλευτές και εναντίον 24 βουλευτές. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία και ΕΛΑΜ και η Άννα Θεολόγου. Αύριο ο υπουργός Οικονομικών Κωνταντίνος Πετρίδης θα εκδώσει σχετικό διάταγμα.

Από την άλλη αναβλήθηκε το νομοσχέδιο για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους €2 δισ. στις τράπεζες για να δώσουν χαμηλότοκα δάνεια. Σημειώνεται πως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν πολλές επιφυλάξεις με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιφυλάξεις για τις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο είχε εκφράσει και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος με μήνυμα του στο twitter «ανάφερε πως το πρόγραμμα εγγυήσεων όπως έχει διαμορφωθεί δεν πρόκειται να δουλέψει». Στο μεταξύ νωρίς το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στη Βουλή νέα αναθεωρημένα κείμενα των νομοσχεδίων.

Οι αλλαγές στα νομοσχέδια είναι αποτέλεσμα της χθεσινής πολύωρης τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων έγινα οι εξής αλλαγές:

-Η αναστολή των δόσεων θα αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής του γραπτού αιτήματος προς τον χρηματοοικονομικό οργανισμό, νοουμένου ότι ο δανειολήπτης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια.

-Τα μέτρα αναστολής θα αφορούν κεχωρισμένως κάθε χρηματοοικονομικό οργανισμό, υπό την έννοια ότι δεν επηρεάζουν το δικαίωμα κάλυψης οποιουδήποτε δανειολήπτη εμπίπτοντος στις καθορισμένες βάσει αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλων αρμοδίων εποπτικών αρχών κατηγορίες δανειοληπτών, από το ευεργέτημα της αναστολής αποπληρωμής δόσεων, περιλαμβανομένων και τόκων προς χρηματοοικονομικό οργανισμό, αδιαφόρως του αριθμού των παραχωρηθεισών στον δανειολήπτη πιστωτικών διευκολύνσεων από έναν ή περισσότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

– Ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει γραπτώς και επί μηνιαίας βάσεως την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τη λήψη μέτρων αναστολής ή σχετικά με την εξουσιοδότηση άλλων αρμόδιων εποπτικών αρχών να αποφασίζουν για τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις έγιναν οι ακόλουθες αλλαγές:

-Δικαιούχοι δανείων είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι, όπως και επιχειρήσεις που ήταν βιώσιμες και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019,

-Η Επιτροπή Παρακολούθησης συγκροτείται από τον Γενικό Λογιστή ή τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, ο οποίος ενεργεί ως πρόεδρος της Επιτροπής, από ένα λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών που ορίζεται από τον Υπουργό και από δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό ύστερα από σύσταση του Διοικητή.

-Η Επιτροπή Παρακολούθησης έχει υποχρέωση όπως, ανά διμηνία, με έκθεσή της ενημερώνει τον Υπουργό για όλα τα θέματα αρμοδιότητάς της.

-Ο Υπουργός, αφού λάβει την ως άνω έκθεση, προβαίνει σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία περιλαμβάνει ειδική αναφορά στον τρόπο διάθεσης του προβλεπόμενου από τις διατάξεις ποσού ύψους 250 εκατ. ευρώ το οποίο προορίζεται να καλύψει την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων δανείων σε φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις, βάσει κριτηρίων που θα καθορισθούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

-Της έκδοσης των Διαταγμάτων, προηγείται ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Υπουργό Οικονομικών με την υποβολή γραπτού μνημονίου.

Check Also

Κύπρος – Κορωνοϊός: 2 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Που εντοπίστηκαν

Share Twitter Κύπρος – Κορωνοϊός: 2 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Που εντοπίστηκαν Σε ό,τι …

Λήψη δυναμικών μέτρων από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών τουριστικών σκαφών

Share Twitter Κάνουν λόγο για εμπαιγμό από τις αρμόδιες αρχές Σε γραπτή ανακοίνωση, ο Παγκύπριος …