Ασταθής ο «θρόνος» του Ερντογάν: Οι «ενδοοικογενειακοί δελφίνοι», τα παιδιά, οι γαμπροί και η Εμινέ

Στα ενδότερα του εκπληκτικού παλατιού στην Άγκυρα, φτιαγμένο για να υποδηλώνει τη μεγαλοπρέπεια και τις φιλοδοξίες του νεοοθωμανού ηγέτη, οι εσωτερικές έριδες φουντώνουν.
Μετά από δύο δεκαετίες παντοκρατορίας, ο «θρόνος» του Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει ασταθής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τριγμοί αυτοί επηρεάζουν και τη δυναστεία του Τούρκου προέδρου: Τους επιγόνους που δεν αναγκάστηκαν ποτέ να ματώσουν στην αρένα της πολιτικής, ούτε διαθέτουν τη χαλύβδινη αποφασιστικότητά του.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι γυναίκες οφείλουν να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Ο ίδιος έχει τέσσερα. Το διακύβευμα γι’ αυτά δεν είναι μόνο η εξουσία αλλά, σύμφωνα με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς, ο πλούτος της οικογένειας που ξεπερνάει κατά πολύ τα 60 εκατ. ευρώ. Οι διχόνοιες αποτελούν, άλλωστε, αναπόσπαστο μέρος της διαδοχής. Όπως και να έχει, η μετάβαση προοιωνίζεται τεταμένη. Η σύγκρουση των τέκνων Ερντογάν ήδη προκαλεί διαμεσολαβητικές παρεμβάσεις ισχυρών παραγόντων. Ο «βασιλεύς» ζει, αλλά οι «πρίγκιπες» ήδη ερίζουν στα παρασκήνια!

Κατά μία εκδοχή, διάδοχος του Ερντογάν στην πολιτική είναι ο γαμπρός του, ο «ατσαλάκωτος» Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που έχει παντρευτεί την κόρη του Τούρκου προέδρου Έσρα. Αρχικά, ο γαμπρός τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας και μετά στο καυτό υπουργείο Οικονομικών. Γιατί, όμως, να μην προωθήσει έναν από τους γιούς του; Ακόμα και ο ίδιος, παρά τις πατρικές παρωπίδες, έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτοί έχουν φθαρεί, εξαιτίας της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα και έτσι έχουν «καεί» πολιτικά.

Διατηρούν offshore και λογαριασμούς στη Νήσο Μαν της Βρετανίας, βρίσκονται πίσω από εταιρείες, επενδύσεις και δημόσια έργα. Ο δευτερότοκος γιος, ο Μπιλάλ, είχε πιαστεί στα δίχτυα της Δικαιοσύνης με κατηγορίες για οικονομική διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρεμβάσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ, παράνομες μεταβιβάσεις κρατικής γης, διώξεις δημοσιογράφων, δικαστών, εισαγγελέων και αστυνομικών, μπίζνες με το Ισλαμικό Κράτος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου και πολλά ακόμα. Ακόμα τον στοιχειώνει η καταγεγραμμένη συνομιλία του 2013, στην οποία ο πατέρας του τού ζητάει επιτακτικά να «ξεφορτωθεί όλα τα χρήματα από το σπίτι». Τότε, είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως ότι εκτός από το ζήτημα της διαφθοράς, ο Μπιλάλ δεν θύμιζε και «σπίρτο αναμμένο».

Ο Ερντογάν δεν τρέφει φιλόδοξα όνειρα ούτε για τον άλλο του γιο, τον Αχμέτ Μπουράκ.

Αυτός, αν και στα επιχειρηματικά παρέμεινε πιο διακριτικός, έχει άλλες αμαρτίες. Στα 19 του χρόνια εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο οδόστρωμα μία νεαρή τραγουδίστρια. Δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης, είχε παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη και δεν δίστασε να εγκαταλείψει το θύμα. Γλύτωσε, πληρώνοντας 35.000 λίρες για να εξαγοράσει την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

Αυτή που κληρονόμησε το μυαλό του πατέρα της είναι η κόρη του, Σουμεϊγιέ, που έχει παντρευτεί τον επιχειρηματία Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ. Ο Ερντογάν της έχει αδυναμία, σε σημείο που να έχει πει ότι είναι το ικανότερο από τα παιδιά του. Τα ήθη που πρεσβεύει, όμως, ο ίδιος και το κόμμα του δεν επιτρέπουν σε μία γυναίκα να αναγορευτεί πολιτικός διάδοχος. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν εμπλέκεται, λειτουργώντας σαν πολιτικό όπλο του πατέρα της για να κερδίσει ψήφους από τις γυναίκες.

Σε αυτό το μείγμα ετερόκλητων προσωπικοτήτων πρέπει να προσθέσει κανείς και την σύζυγο Ερντογάν και μητέρα των παιδιών του. Η «χαμηλών τόνων» Εμινέ είναι μέσα σ’ όλα, υπέρμετρα φιλόδοξη, όσο και ο σύζυγός της, παρεμβατική, φιλοχρήματη, με παραγοντίστικες τάσεις, πανάκριβα γούστα και αλαζονική στάση.

Τα μέτωπα εντός της οικογένειας, λοιπόν, είναι πολλά. Λέγεται ότι η Εμινέ προωθεί τον πρωτότοκο γιο της, καθώς οι δύο μοιάζουν. Αυτό τους φέρνει πολλές φορές σε μεγάλη κόντρα με τον άλλο γιο της, τον Μπιλάλ, ο οποίος είναι κάτι σαν συντονιστής και ταμίας της οικογένειας.

Οι πληροφορίες ότι ο Ερντογάν προωθεί τον σύζυγο της μεγάλης κόρης του, έχει καλλιεργήσει έριδες μεταξύ των δύο θυγατέρων του, οι οποίες επίσης δρουν παρασκηνιακά, προωθώντας η κάθε μία τον σύζυγό της. Η Έσρα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το πολιτικό μέλλον του συζύγου της, ενώ τόσο η αδελφή της όσο και ο αδελφός της Μπιλάλ υποστηρίζουν άλλους δελφίνους. O Μπιλάλ στηρίζει τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμαν Σοϊλού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο δυσκολεύουν τα πολιτικά πράγματα για τον Ερντογάν, τα ρήγματα θα αποτυπώνονται και ενδοοικογενειακά. Αντικρουόμενα συμφέροντα, παρασκηνιακές ζυμώσεις και υποφώσκουσες φιλοδοξίες δηλητηριάζουν τις σχέσεις των φυσικών διαδόχων που δεν έχουν στην πραγματικότητα κατακτήσει την αυτονομία τους. Αν και δεν είναι αυτόφωτοι, διεκδικούν ο καθένας για τον εαυτό του τη μερίδα του λέοντος από την όχι μόνο πολιτική «αυτοκρατορία» που έφτιαξε ο πατέρας τους.