Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο αλιγάτορας του Χίτλερ… Ήταν 3,5 μέτρα

Σε ηλικία 84 ετών, ο αλιγάτορας «Saturn» (Κρόνος), που φέρεται να ανήκε στον ηγέτη της Ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφο Χίτλερ, πέθανε στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας. Το ερπετό είχε επιζήσει των βομβαρδισμών του Βερολίνου το 1943.

Γεννήθηκε το 1936 στο Μισισίπι των ΗΠΑ και, λίγες ημέρες αργότερα, εστάλη στο Βερολίνο ως δωρεά προς τον ζωολογικό κήπο της πόλης. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μία από τις αγαπημένες συνήθειες του Χίτλερ ήταν οι επισκέψεις στον ζωολογικό κήπο. Ο «Σατούρν» φέρεται να ήταν το ζώο για το οποίο ο Αδόλφος έτρεφε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Βερολίνου το 1943 το μεγαλύτερο μέρος του ζωολογικού κήπου καταστράφηκε, ωστόσο, το ερπετό κατάφερε να διαφύγει. Επί τρία χρόνια κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν. Το 1946 Βρετανοί στρατιώτες τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν στην Σοβιετική Ένωση.

Έκτοτε ζούσε στο ζωολογικό κήπο της Μόσχας και απολάμβανε την φροντίδα του προσωπικού. Υπάρχουν όμως πολλοί ιστορικοί που αμφισβητούν ότι ο αλιγάτορας ήταν ο αγαπημένος από τη συλλογή ζώων του Χίτλερ. Μετά το θάνατο του αλιγάτορα, το ερπετό θα ταριχευτεί και θα εκτίθεται στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μόσχας.

«Ο ζωολογικός κήπος της Μόσχας είχε την τιμή να φιλοξενήσει τον «Κρόνο» επί 74 χρόνια και έκανε ότι ήταν δυνατό για να τον φροντίσει με τη μέγιστη προσοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου.

«Ο αλιγάτορας είχε τις ιδιοτροπίες του όσον αφορά το φαγητό και λάτρευε να τον ξύνουν με μια βούρτσα… Για εμάς, ήταν μια ολόκληρη εποχή… Ενώθηκε μαζί μας μετά τη Νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας και γιόρτασε μαζί μας τα 75 χρόνια αυτής της Νίκης. Ήταν μεγάλη ευτυχία να βρισκόμαστε δίπλα του, να τον κοιτάζουμε στα μάτια. Ελπίζουμε να μην τον απογοητεύσαμε», καταλήγει ο ζωολογικός κήπος στην ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ο αλιγάτορας «Saturn έφτανε τα 3,5 μέτρα. Είχε κίτρινα μάτια και μεγάλο στόμα.