Απειλές τουρκικού ΥΠΕΞ σε ΤΟΤΑL και ΕΝΙ να μην προχωρήσουν σε έρευνες

Απειλές τουρκικού ΥΠΕΞ σε ΤΟΤΑL και ΕΝΙ να μην προχωρήσουν σε έρευνες

Απειλές εξέφρασε σε ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ για τη συμφωνία ΤΟΤΑL και ΕΝΙ. Υποστηρίζει ότι μέρος του οικοπέδου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα  και καλεί τις ξένες χώρες και εταιρείες να μην προχωρήσουν σε έρευνες ή γεωτρήσεις εκεί, ενώ ισχυρίζεται ότι η υπογραφή των συμφωνιών με την ΤΟΤΑL και την ΕΝΙ είναι απόδειξη ότι η Ε/κ πλευρά συνεχίζει την ανεύθυνη στάση της.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρεται ότι οι ειδήσεις στον Τύπο για υπογραφή συμφωνίας της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ που έχει «οριοθετήσει αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τ/Κ δείχνει ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Κατά τον κ. Ακσόι, το ένα μέρος του οικοπέδου 7, «όπως έχουμε πολλές φορές δηλώσεις προηγουμένως και ενημερώσαμε και την διεθνή κοινή γνώμη, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας μας η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Ένθη”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “η χώρα μας θα συνεχίσει να μην επιτρέπει δραστηριότητες έρευνας ή γεωτρήσεις υδρογονανθράκων από καμιά ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο στα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας χωρίς άδεια και από δω και πέρα με κανένα τρόπο δεν θα δώσει ευκαιρία και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της”.

“Συνεχίζουμε να κάνουμε την ισχυρή προειδοποίησή μας στο θέμα ότι οι μονομερείς ενέργειες της ΄ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ οι οποίες στόχο έχουν τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τ/Κ δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη είναι στο τραπέζι η πρόταση της Τ/κ πλευράς για δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών των υδρογονανθράκων στο νησί. Η υπογραφή της συμφωνίας δυστυχώς είναι απόδειξη ότι η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ επιμένει στην ανεύθυνη στάση της η οποία αγνοεί τα ίσα, αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “προειδοποιούμε ξανά τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’”.

Check Also

ΗΠΑ: Καραμπόλα 50 αυτοκινήτων! (Video)

Share Twitter Σε μια πόλη της Αϊόβα, στο Ντε Μόιν, ο καιρός δυσκόλεψε πολλούς οδηγούς …

Τρόμος! Τρένο περνάει πάνω από αγόρι που ξαπλώνει στις ράγες… (Video)

Share Twitter Ένα συγκλονιστικό περιστατικό έλαβε χώρα στις 10 Δεκεμβρίου στον σταθμό τρένου Wadsa, στη …