Απέπλευσε από την Αττάλεια το Oruc Reis

Στους ρυθμούς του Oruc Reis κινούνται τις τελευταίες ώρες τα social media στην Ελλάδα μετά τη συνειδητοποίηση ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, περίπου τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απέπλευσε από την Αττάλεια.

Το Oruc Reis βρισκόταν αρόδο στο λιμάνι της Αττάλειας. «Πού κατευθύνεται το τουρκικό ερευνητικό;» είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί τις τελευταίες ώρες μέσα από τους λογαριασμούς τους στο facebook, στο twitter ή ακόμη και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Το τουρκικό πλοίο πλέει εντός τουρκικών χωρικών υδάτων με πορεία νότια-νοτιοδυτική προς το λιμάνι της Φοινίκης.

Ποιος είναι ο λόγος; Η απάντηση είναι απλή. Οι κακές καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν το πλήρωμα του Oruc Reis να απομακρυνθεί από τη θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν. Στην Αττάλεια, όπου βρισκόταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ο κυματισμός φτάνει τα 3,5 μέτρα και οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Αναζητώντας ασφαλέστερο σημείο, το Oruc Reis κινήθηκε στα ανοιχτά της Φοινίκης, πλέοντας με ταχύτητα άνω των 10 κόμβων.

Σημαίνει η μετακίνηση του τουρκικού ερευνητικού ότι κάποια στιγμή τις επόμενες ημέρες μπορεί να ξαναρχίσει σεισμικές έρευνες; Στο ερώτημα αυτό ουδείς μπορεί να απαντήσει, δεδομένης της τακτικής που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν τους τελευταίους μήνες συνδυαστικά με την πολιτική κατευνασμού της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Άλλο αυτό και άλλο να ισχυρίζονται ορισμένοι καχύποπτοι ότι κάποιοι κρύβουν τις κινήσεις του Oruc Reis που άλλωστε μπορεί πανεύκολα να αποτυπώσει ο καθένας με ένα άνοιγμα κάποιας από τις πολλές εφαρμογές που δείχνουν την πορεία των πλοίων.