ΑΚΕΛ: 3 χρόνια μετά τη λειτουργία του ΟΚΥΠΥ δεν δόθηκαν ακόμη τα στοιχειώδη εργαλεία στους επαγγελματίες υγείας

3 χρόνια μετά τη λειτουργία του ΟΚΥΠΥ δεν δόθηκαν ακόμη τα στοιχειώδη εργαλεία στους επαγγελματίες υγείας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Χρύσανθος Γεωργίου

Αυτούσια η δήλωση:

Ανησυχία και φόβο για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων εκφράζει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης».

Την ανησυχία όμως αυτή την εκφράζουμε ως ΑΚΕΛ εδώ και καιρό, πριν ακόμα από την ψήφιση του νόμου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, χωρίς να εισακουόμαστε. Για περισσότερα από τρία χρόνια δεν σταματήσαμε να τονίζουμε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, την ώρα που η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας βαθμολογούνται με αρνητικό πρόσημο στην προσπάθεια αυτή.

Τρία χρόνια από την ψήφιση του νόμου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και η μετατόπιση ευθυνών στους εργαζόμενους για την δήθεν παραγωγικότητα δεν τιμά κανένα.

Τρία χρόνια μετά τη λειτουργία του ΟΚΥΠΥ δεν δόθηκαν ακόμη τα στοιχειώδη εργαλεία στους επαγγελματίες υγείας, δεν δημιουργήθηκε η αναγκαία δομή, δεν έγινε η κατάλληλη στελέχωση, δεν εκσυγχρονίσθηκε ο εξοπλισμός, δεν δημιουργήθηκαν νέα τμήματα, δεν επεκτάθηκαν οι κλίνες, δεν έγιναν οι συλλογικές συμβάσεις, δεν ξεκίνησαν τα ταμεία προνοίας σε παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν εκσυγχρονίσθηκαν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα ενώ είναι εμφανής η έλλειψη επαρκούς μηχανογράφησης, η αδυναμία και η αυταρχικότητα της διοίκησης, η έλλειψη σχεδιασμού κ.α.

Για όλα αυτά δεν φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά αυτοί που διοικούν. Και η μετατόπιση ευθυνών προς τον ΟΚΥΠΥ δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες αφού η διοικητική πυραμίδα ήταν κυβερνητική επιλογή.

Τονίζουμε προς όλους ότι η διασύνδεση της υγείας με την παραγωγικότητα αποτελεί παρωχημένη παράμετρο και ενέχει κινδύνους για έκπτωση της ποιότητας αλλά και προοπτικά για ξεπούλημα της υγείας. Καλούμε να μας παρουσιάσουν σε ποια χώρα εφαρμόζεται με επιτυχία το μοντέλο κάθετων κινήτρων.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει την μεταρρύθμιση στην υγεία εφόσον κινείται στην σωστή πορεία.

Καλεί όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του κοινωνικού πλούτου των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τονίζει ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανένα ούτε θα επιτρέψει το περαιτέρω ξεπούλημα υπηρεσιών ή ακόμα και των ίδιων των νοσηλευτηρίων σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Άλλωστε οι ήρωες ποτέ δεν ήταν παραγωγικοί.

Check Also

Βουλή: Ενώπιον της Ολομέλειας τα ν/σ για εικονικούς γάμους

Share Twitter Βουλή: Ενώπιον της Ολομέλειας τα ν/σ για εικονικούς γάμους Εντός δύο εβδομάδων θα …

Αστυνομία: Μέτρα για αντιμετώπιση της τροχαίας κίνησης τα Σαββατοκυρίακα

Share Twitter Αστυνομία: Μέτρα για αντιμετώπιση της τροχαίας κίνησης τα Σαββατοκυρίακα Μέτρα για την κατά …