Αβέρωφ: Στις Ευρωεκλογές θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα πρωτιάς του ΔΗΣΥ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, Υπουργών, βουλευτών, υποψήφιων Ευρωβουλευτών,  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα, αναδεικνύοντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πάλι πρώτο, δυνατό, ισχυρό και αξιόπιστο, σε μια καλύτερη Ευρώπη.

Ο  κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε πολιτικές δυνάμεις που χάνουν το μέτρο, ενώ ζήτησε από το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει τί υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε εξάλλου ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει το κύριο στήριγμα της Κυβέρνησης. Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι ο ΔΗΣΥ στέκεται δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στην προσπάθεια του να επαναρχίσει το συντομότερο ο διάλογος στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες «για να φτάσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο».

Για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στέλνει «ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώρισης του ψευδοκράτους». «Αυτό σημαίνει η συμμετοχή τους. Και προκαλώ το ΑΚΕΛ να δηλώσει ξεκάθαρα στους Ελληνοκύπριους, και στους Τουρκοκύπριους αν συμφωνεί με αυτή τη θέση» είπε.

Κάνοντας λόγο για διγλωσσία, ο κ. Νεοφύτου ζήτησε εξάλλου από το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος. Ζήτησε επίσης από την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της αν υπόσχεται ότι θα εισάξει την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης. «Κάτι τέτοιο ζητήθηκε, όχι από το ΑΚΕΛ, αλλά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ εγκριθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε.

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, το ΑΚΕΛ έχει υιοθετήσει μια επικίνδυνη πρακτική. «Καθημερινά, εδώ και δύο χρόνια επιτίθεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δημιουργώντας την λανθασμένη εντύπωση ότι η πλευρά που θέλει λύση είναι η τουρκική. Και ότι το εμπόδιο στη λύση είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτή η συστηματική, έστω και άθελα τους, υπονόμευση της διαπραγματευτικής αξιοπιστίας της πλευράς μας, εύχομαι να σταματήσει μετά τις Ευρωεκλογές» είπε.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τους φόνους αλλοδαπών γυναικών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν μπορεί να χωνευτεί η ολιγωρία στο στάδιο που έγιναν οι πρώτες καταγγελίες» ενώ από το βήμα του συνεδρίου απηύθυνε «μια ειλικρινή συγνώμη, τόσο προς στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και προς την κυπριακή κοινωνία».

Για την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου για λόγους πολιτικής ευθιξίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι μια πολιτική πράξη που αποσπά το σεβασμό αλλά και την εκτίμηση μας, ενώ είπε ότι θλίβεται για την μικρότητα ορισμένων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε εξάλλου ότι υπάρχουν στιγμές που κάποιες πολιτικές δυνάμεις χάνουν το μέτρο. Αναφέρθηκε σε πρόσφατες διαφημίσεις του ΑΚΕΛ είπε ότι «επί διακυβέρνησης τους, η μεσαία τάξη, ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας, δέχθηκε ανηλεή επίθεση. Επίθεση κατά του τρόπου ζωής της. Κατά των εισοδημάτων της. Κατά της περιουσίας της». «Εμείς βάλαμε την Κύπρο στην Ευρώπη για να την πολεμούν. Εκείνοι χρεοκόπησαν τη χώρα και εμείς την αναστηλώσαμε και μας ζητούν και ρέστα» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος σε όσους θέλουν να τιμωρήσουν την Κυβέρνηση ή τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για λάθη και παραλείψεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε «κατανοώ την όποια απογοήτευσή τους». «Λάθη κάναμε» συνέχισε, και είπε ότι «αναγνωρίζουμε ότι στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τη χώρα, πρέπει πρώτα να βελτιώνουμε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας».

Το συνέδριο, στο οποίο μίλησε ακολούθως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, χαιρέτισε και ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Νίκος Νουρής, ο οποίος αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας ότι «στην Ευρώπη είναι το μέλλον μας». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ Ντάρα Μέρφι, ενώ προβλήθηκαν οπτικογραφημένα μηνύματα του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και του ΓΓ του ΕΛΚ ΑντόνιοΛόπεζ-Ιστουρίθ.

Check Also

Νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου, ο Σίμος Ιωάννου

Share Twitter Ο Σίμος Ιωάννου είναι ο νικητής της αναπληρωματικής εκλογής που διεξήχθη σήμερα για …

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο – Νεκρός 71χρονος από τη Λεμεσό

Share Twitter Νέα τραγωδία στην άσφαλτο – Νεκρός 71χρονος από τη Λεμεσό Νέο θανατηφόρο τροχαίο …