ΠτΔ: Δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου

Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί ο διάλογος για το Κυπριακό και είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι δυστυχώς υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», για να παραστεί στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς τι να αναμένει η κοινωνία μετά και τις αποφάσεις που έλαβε τις τελευταίες μέρες, είπε «όπως είχαμε πει από την αρχή, χρειάζεται ψυχραιμία, υπήρξε ένα κτηνώδες έγκλημα από έναν κατά συρροή δολοφόνο, υπήρξαν οι επιπτώσεις, οι οποίες δεν ήταν ευχάριστες.

Αλλά εν πάση περιπτώσει για ένα θέλω να διαβεβαιώσω, ότι δεν θα μείνουμε αδρανείς. Θα πάρουμε εκείνα τα μέτρα και που θα προστατεύσουν τους ξένους που επέλεξαν την πατρίδα μας, όπως και πολλοί συμπατριώτες μας άλλοτε το εξωτερικό, αλλά και ταυτόχρονα θα δούμε εκείνες τις αναγκαίες τομές και δομές που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να είμαστε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό κράτος».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία στέλνει το πλοίο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ κάτι που δεν συνάδει με τη συζήτηση για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έρχονται αμέσως μετά την απόφαση ή την εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, και είναι σαφέστατη η αναφορά προς ποια κατεύθυνση τείνει, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, την επανέναρξη του διαλόγου.

Δεν θεωρώ ότι με τα όσα πράττει η Τουρκία μπορεί να υποβοηθηθεί αυτός ο διάλογος και είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι ότι, δυστυχώς, υπάρχουν τα κωλύματα που ευλόγως δεν οδηγούν στην επανέναρξη του διαλόγου, παρά τη δική μας πολιτική βούληση.

Όμως, πέραν τούτων, θα πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση έχει μελετήσει επισταμένως, έγιναν και γίνονται ενέργειες. Για αυτά, όμως, ενημέρωσης θα τύχετε από τον Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος έχει τον συντονισμό της όλης δράσης».