Αβέρωφ: Να σταλεί το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι ο παράδεισος για τους αιτητές πολιτικού ασύλου

Το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και τα μέτρα που παίρνονται στην Κύπρο κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζοντας τα εξής:

«Η κυβέρνηση έχει δει πάρα πολύ σοβαρά το θέμα του μεταναστευτικού. Την περασμένη βδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συσκέψεων για το θέμα. Έθεσε αυτό το θέμα και στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί το μεταναστευτικό είναι και αυτό ένα εθνικό ζήτημα. Γίνεται τo τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Τουρκίας μια προσπάθεια να δημιουργήσει πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες πρώτης γραμμής και τα σύνορά τους είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Επιζητούμε και πιστεύω θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ. Όμως έχουμε και ευθύνη και υποχρέωση να πάρουμε αποφάσεις σ’ εθνικό επίπεδο για να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Δεν είμαστε ρατσιστές, όμως ποτέ δεν θα δεχθούμε να εκμεταλλεύονται οι οποιοιδήποτε είτε κενά της νομοθεσίας είτε τρύπες στην όλη πολιτική για να εκμεταλλεύονται την Κυπριακή Δημοκρατία εις βάρος των Κυπρίων πολιτών. Οι ενδείξεις είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν κινδυνεύουν στις χώρες τους. Εκμεταλλεύονται την Κύπρο, όπως εκμεταλλεύονται και άλλες χώρες. Πρέπει να είμαστε επιτέλους πολύ σταθεροί ως προς την πολιτική προσέγγιση. Από τη μια σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει σε συνθήκες που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του, από την άλλη δεν μπορούν χιλιάδες να έρχονται στην Κύπρο νόμιμα είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι και την επόμενη μέρα να θυμούνται ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους και κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Την ίδια ώρα παρατηρούμε ότι κάποιοι έκτισαν μια βιομηχανία κέρδους με αυτούς τους αιτητές πολιτικού ασύλου και πρέπει και εδώ η Πολιτεία να είναι αμείλικτη. Δεν μπορεί με το να κάνει αίτηση κάποιος για πολιτικό άσυλο ν’ αποκτά περισσότερα δικαιώματα από τον νόμιμα εργαζόμενο. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν και πρέπει να παρθούν σύντομα αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό. Αλλά και εάν αυτή η Πολιτεία έχει οικονομικούς πόρους να στηρίξει, πρέπει να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι αυτούς που εκμεταλλεύονται απλά για να κάνουν μια αίτηση για πολιτικό άσυλο. Και να σταλεί το μήνυμα πως η Κύπρος δεν μπορεί να είναι η χώρα που θα είναι ο παράδεισος για τους αιτητές πολιτικού ασύλου».

Κληθείς να σχολιάσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τα μέτρα πέραν των οδοφραγμάτων, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι:

«Θεωρώ ότι υπάρχουν τρεις διάδρομοι για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τους παράτυπους μετανάστες. Ο ένας διάδρομος είναι από τον θαλάσσιο χώρο. Είμαστε νησί, δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες προστασίας της θάλασσας γι’ αυτό και θέλουμε τη στήριξη της Ευρώπης μέσω της Frontex. Ο δεύτερος διάδρομος αφορά τη διέλευση παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα, όχι από τα σημεία διέλευσης, αλλά από 184 περίπου χιλιόμετρα ουδέτερης ζώνης. Αυτοί είναι οι κίνδυνοι για να έρθουν μαζικά παράτυποι μετανάστες από τα κατεχόμενα. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα αφού γνωρίζουν ότι υπάρχει έλεγχος.

Η τρίτη μεγάλη πληγή για τους αιτητές πολιτικού ασύλου είναι από όσους νόμιμα έρχονται στην Κύπρο, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως φοιτητές, είτε με άλλον νόμιμο τρόπο και την επόμενη μέρα θυμούνται ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους, κάνοντας αίτημα πολιτικού ασύλου.

Mέτρα πρέπει να πάρουμε. Ένα δείγμα είναι τα μέτρα που σωστά παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και εγώ λέω πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση αυτά που πρέπει να πάρουμε ως Κύπρος. Εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, ετοιμάζουμε τις δικές μας απόψεις και σημειώματα και είμαι σίγουρος ότι τις προσεχείς μέρες θα παρθούν οι αποφάσεις. Και εκεί που πρέπει να αλλάξουμε σύνταγμα, νόμους να το κάνουμε χθες. Και την ίδια ώρα ένα μήνυμα προς το δικαστικό σώμα. Κάναμε ειδικά δικαστήρια για τέτοιες περιπτώσεις.

Υπάρχουν πάνω από 17.000 αιτητές πολιτικού ασύλου. Με απόλυτο σεβασμό προς το δικαστικό σώμα δεν μπορεί να εξετάζονται μερικές εκατοντάδες κάθε χρόνο, γιατί θα χρειαστούμε 20-30 χρόνια να εξεταστούν. Πρέπει ό,τι χρειάζονται να τους ενισχύσουμε, αλλά και πρέπει οι διαδικασίες εξέτασης της αίτησης πολιτικού ασύλου να γίνεται το συντομότερο δυνατό».

Check Also

ΑΚΕΛ για εξαγγελία μέτρων: Επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν εργαλεία χρηματοδότησης και η κυβέρνηση αρνούνταν να χρησιμοποιήσει

Share Twitter Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, για το κυβερνητικό πακέτο για την …

Γεωργιάδης για μέτρα στήριξης: Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας

Share Twitter Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης για τα νέα …