Άντρος: Όσο και αν ενοχλείται ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συνεργασίες στις εκλογές

Απαντήσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα επικαιρότητας

Από χθες έχετε δεχτεί έντονη κριτική και επικρίσεις από τη πλευράς ΔΗΣΥ σε σχέση με τοποθετήσεις σας. Κατηγορείστε για μηδενιστική προσέγγιση. Κατηγορείστε ότι στο θέμα του Κυπριακού παραβλέπετε τις ευθύνες της Τουρκίας και δεν ασκείτε κριτική σε όσα πράττει η Τουρκία.

Το παράξενο θα ήταν ο ΔΗΣΥ να μην ενοχλείται. Καταλαβαίνει ότι είναι εκτεθειμένος σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, για αυτό αντιδρά. Θα σχολιάσω και τα δύο με ένα πολύ απλό τρόπο. Πρώτα και κύρια για το ότι είμαστε μηδενιστική και ισοπεδωτική αντιπολίτευση. Δεν συγκρινόμαστε ούτε με το μικρό τους το νύχι στο πώς συμπεριφέρθηκαν εκείνοι στο Δημήτρη Χριστόφια και ιδιαίτερα ο νυν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο κ. Νεοφύτου. Οπόταν ας κάνουν τη σύγκριση και νομίζω θα σιωπήσουν.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είδα και την ανακοίνωση της κυβέρνησης προχθές που έλεγε ότι δεν ασκούμε κριτική στην Τουρκία. Και τους απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΑΚΕΛ ότι ειδικά σε εκείνη τη δήλωση που είχα κάνει σε 6 περιπτώσεις είχα καταγγείλει την τουρκική επιθετικότητα. Ως εκ τούτου διερωτώμαι πόσες φορές πρέπει να καταγγέλλω την Τουρκία για να ικανοποιείται ο ΔΗΣΥ. Για μένα το πιο σημαντικό είναι άλλο. Ότι έχουν αναπτύξει μια νοοτροπία η οποία λέει ότι κανένας δεν δικαιούται να λέει κάτι διαφορετικό από εκείνο που λένε οι ίδιοι. Οποίος λέει κάτι διαφορετικό είναι εχθρός του λαού. Έτσι το προσεγγίζουν.

Μου θυμίζει την ταινία του Κούρκουλου “Εχθρός του λαού”. Δηλαδή αν κάποιος τολμήσει να πει την αλήθεια πρέπει να ριχτεί στο πυρ το εξώτερο γατί ενοχλεί την εικόνα την οποία επιχειρεί να κτίσει η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ. Να το πάρουν απόφαση ότι το ΑΚΕΛ δεν θα σιωπήσει.

Υπάρχει μια προσπάθεια να κτιστούν κάποιες συνεργασίες ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων που έπονται. Ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ φαίνεται ότι –τουλάχιστον από τη κριτική που δέχεστε- υπάρχει μια διαδικασία η οποία αφορά κάποια προσπάθεια να συμπτυχθεί κάποιο μέτωπο;

Είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για κάτι τέτοιο. Έχουμε μπροστά μας το Συνέδριο ως ΑΚΕΛ που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη και στη συνέχεια τις βουλευτικές εκλογές. Τότε θα αρχίσουμε πιο συγκεκριμένα να συζητούμε για συνεργασίες γιατί ακολουθούν οι τοπικές εκλογές και στη συνέχεια οι προεδρικές. Και εκεί είναι που κατά κύριο λόγο επιχειρούνται συνεργασίες.

Εκείνο το οποίο δηλώνω -και θα το δηλώνω συνέχεια όσο και αν ενοχλείται ο ΔΗΣΥ- είναι ότι το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε πολιτικό υπόβαθρο έχοντας ως κύριο άξονα το Κυπριακό και την οικονομία σε μια προσπάθεια να πέτυχει την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου το 2023. Ξέρετε ποιο είναι το εκπληκτικό;

Όταν κάνει συνεργασίες ο ΔΗΣΥ με τον οποιοδήποτε -ακούσαμε ότι και το ΕΛΑΜ προσέγγισε στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές- δεν υπάρχει ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Όταν το ΑΚΕΛ λέει ότι στη βάση αρχών στη βάση ξεκάθαρων θέσεων θα επιδιώξει συνεργασίες ενοχλούνται. Πρόβλημα τους.

Κύριος άξονας λέτε είναι το Κυπριακό για τις επιδιωκόμενες συνεργασίες, αυτό σημαίνει ότι αποκλείει το ΔΗΚΟ αφού έχετε βασικές διαφορές στο Κυπριακό.

Δεν αποκλείεται κανένας. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι ο υποψήφιος που θα βρούμε θα πρέπει να έχει πολιτική τέτοια που να μπορεί να συσπειρώνει γύρω του και κοινωνικά κινήματα και πολιτικά κόμματα. Τα πολιτικά κόμματα θα δουν το πρόγραμμα του υποψηφίου και θα δουν κατά πόσο θα μπορούν να το στηρίξουν ή όχι. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση. Επαναλαμβάνω, είμαστε πολύ μακριά ακόμα, ας τα αφήσουμε για μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Υπάρχουν προσωπικότητες που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ.

Κατά την άποψη μου υπάρχουν προσωπικότητες που μπορούν κάλλιστα να ηγηθούν της προσπάθειας για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Αφήστε να τα δούμε όταν θα έρθει η ώρα.

Για τα οδοφράγματα, φαίνεται ότι άλλαξαν κάπως τα πράγματα σήμερα με τη διαφοροποίηση της τακτικής του κατοχικού καθεστώτος.

Εμείς είχαμε τονίσει από την αρχή ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλίες για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στον κ. Τατάρ και τον κ. Οζερσάι, διότι είναι διαφορετική η θέση του κ. Ακκιντζί από τον κ. Τατάρ και τον κ. Οζερσάι. Φαίνεται ότι είχαμε απόλυτο δίκαιο από το γεγονός ότι μόλις έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων, υποχρεώθηκε και η τ/κ κοινότητα, ο κ. Τατάρ και ο κ. Οζερσάι, να προχωρήσουν και εκείνοι με άνοιγμα.

Πρέπει να σας πω ότι εξακολουθώ να έχω απορίες γιατί δεν ανοίγει το οδόφραγμα στη Λήδρας. Νομίζω ότι τα επιχειρήματα τα οποία έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής δημόσια δεν είναι τόσο πειστικά.

Έχετε κάποια πληροφορία.

Όχι, δεν έχω καμιά πληροφόρηση. Θέλω να σας πω ότι δεν έχουμε καμιά απολύτως πληροφόρηση -επίσημα εννοώ- γιατί δεν έχει ανοίξει το οδόφραγμα της Λήδρας. (Μόνο) στη βάση δημοσιογραφικών πληροφοριών.

Check Also

Επεισοδιακή καταδίωξη 32χρονου – Εντόπισαν πέραν του ενός κιλού κάνναβης

Επεισοδιακή καταδίωξη 32χρονου – Εντόπισαν πέραν του ενός κιλού κάνναβης Στη σύλληψη προσώπου ηλικίας 32 …

Κορωνοϊός: Αυξημένα και σήμερα τα κρούσματα – 167 νέα περιστατικά

Κορωνοϊός: Αυξημένα και σήμερα τα κρούσματα – 167 νέα περιστατικά Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι …