Άντρος: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ

Σε δήλωσή του ο ΓΓ  του  ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για τα αποτελέσματα της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. κάνει λόγο για απογοητευτικά αποτελέσματα και ότι η ΕΕ τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Η δήλωση:

Ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ. Πρώτα, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά δυστυχώς, ότι η ΕΕ τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και σταθμών. Κάτι που μας ενοχλεί. Βέβαια, λέμε ότι αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει η κυβέρνηση γιατί έχει τώρα εμπειρία οκτώ ετών.

Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ. Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση υποσχόταν πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είχε πει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Λυπούμαστε να πούμε ότι τα χθεσινά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Και με την έννοια ότι, δυστυχώς, έχουμε απομονωθεί. Δεν είδαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας στηρίζουν στη θέση την οποία είχαμε διατυπώσει και για την οποία εκφράζαμε απόλυτη βεβαιότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ότι θα είχαμε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Μας ανησυχεί και το γεγονός ότι, δυστυχώς, πλέον όλα αυτά που συζητιούνται σε ό,τι αφορά την Κύπρο έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις κυρώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα και η προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού. Ο στόχος θα πρέπει να είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω στη συμφωνημένη βάση, δηλαδή στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αντί τούτου, διαπιστώνουμε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις κυρώσεις.

Ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για το γεγονός ότι έχουμε βρεθεί, επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά απομονωμένοι και σε ένα αδιέξοδο. Είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε ότι αφορά την εκτίμηση μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.

Ξεμείναμε από συμμάχους;

Νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ότι η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη, επαναλαμβάνω, είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουμε απόψεις, επιφυλάσσομαι όμως να τα πούμε εκτενέστερα μετά από τη σύνοδο κορυφής.

Από την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου και τις δηλώσεις της είστε ευχαριστημένος όσο αφορά τη στήριξη και συνεργασία που υπάρχει με το ελληνικό κράτος;

Να πω ότι με την κ. Σακελλαροπούλου είχαμε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί, και θέλω να εκφράσω την πλήρη μας ικανοποίηση για αυτά τα οποία έχουμε ακούσει από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν και θα μείνω ως εδώ. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

 

 

Check Also

Άντρος: Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε με έπαρση ότι είναι απολύτως άμωμος και αμόλυντος

Share Twitter Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε με έπαρση ότι είναι απολύτως άμωμος και αμόλυντος, ανέφερε …

Χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση και χωρίς ΜΕΔ οι Βουλευτές της «Συνεργασίας»

Share Twitter Χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση και χωρίς μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) από τις Τράπεζες, οι …